FinansWatch

Blackstone-sagen fortsætter: Minister kaldt i samråd

Liberal Alliances minister Ole Birk Olesen er kaldt i samråd for at svare på spørgsmål om den amerikanske kapitalfond Blackstone Group, der har gjort sit indtog i hovedstaden.

Pelle Dragsted, erhvervsordfører for Enhedslisten. | Foto: Ritzau Scanpix/Gregers Tycho.

Sagen om Blackstones indtog på boligmarkedet i København er nu landet på ministerbordet hos transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Enhedslisten har kaldt ministeren i samråd, hvor de beder ministeren forholde sig til den amerikanske kapitalfonds ageren på boligmarkedet i hovedstaden.

Samrådet sker, efter flere medier har afdækket Blackstones kontroversielle forsøg på at opkøbe ejendomme i hovedstaden, blandt andet 'Den Sønderjyske By' på Frederiksberg.

"Samrådet handler i første omgang om at høre, om ministeren deler den bekymring, som vi har, og i så fald hvad ministeren vil gøre ved den udvikling," siger Pelle Dragsted, erhvervsordfører for Enhedslisten, til TV 2 Lorry.

Det er stærkt bekymrende, for det vil ændre mulighederne for, at almindelige mennesker kan bo til leje i København

Pelle Dragsted, erhvervsordfører for Enhedslisten

The Blackstone Group tilhører den amerikanske kapitalfond, som for første gang kom på både politikere og borgeres læber i efteråret 2018, da fonden opkøbte en fredet bygning i København, hvis historiske ateliers på tagetagen kunne se frem til at blive omdannet til luksus-taglejligheder.

Siden har bevågenheden mod Blackstone kun vokset sig større, da flere medier kunne fortælle, at kapitalfonden havde opkøbt en række ejendomme på Frederiksberg, herunder 'Den Sønderjyske By', for omkring en milliard danske kroner.

Også her er planen at modernisere byggeriet - og på den måde muliggøre at opkræve en højere husleje fra beboerne i ejendommen.

Blackstone, der er en af verdens største ejendomsinvestorer, er kendt for tilgangen 'buy it, fix it, sell it' for på den måde at opnå størst muligt afkast for investorerne.

Men netop den tilgang strider grundlæggende mod de værdier, ejendomsmarkedet i hovedstaden hviler på, lyder kritikken fra folketingspolitikerne Pelle Dragsted og Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten.

"Det er stærkt bekymrende, for det vil ændre mulighederne for, at almindelige mennesker kan bo til leje i København," siger Pelle Dragsted.

Derfor har politikerne bedt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget på Christiansborg om at kalde ministeren for samme område, Liberal Alliances Ole Birk Olesen, i et åbent samråd om sagen.

Samrådet finder sted torsdag den 10. januar 2019, og her ønsker politikerne en drøftelse af ministerens holdning til Blackstones opkøb og fremgangsmetoder i håb om, at der kan ændres i lovgivningen.

Hvis det ikke sker, forsvinder billige udlejningsboliger i København, lyder det.

Måske kan nogle lovændringer redde nogle mennesker ude i fremtiden

Søren Berg, beboerformand for Den Sønderjyske By

I 'Den Sønderjyske By' glæder Søren Berg sig over det kommende samråd.

På vegne af beboerne har han sammen med jurister og advokater kæmpet for at omstøde salget af ejendommen til den amerikanske kapitalfond.

Selvom det ikke er lykkedes - og at der fortsat ikke er udsigt til, at det vil lykkes - håber også han, at der bliver ændret i lovgivningen i området, så der ikke opstår lignende sager i Danmark i fremtiden.

"Det er selvfølgelig ærgerligt, at det skal ske så sent i vores egen proces (i 'Den Sønderjyske By', red.), men måske kan nogle lovændringer redde nogle mennesker ude i fremtiden. Det håber jeg da," siger Søren Berg til TV2 Lorry.

På Christiansborg håber Enhedslistens gruppe i Folketinget desuden, at flere partier vil gå sammen om at stramme lovgivningen.

"Jeg tror ikke, at der var mange, som havde forestillet sig, at vi skulle se de her globale kapitalfonde vælte ind på det københavnske boligmarked med det ene formål at tjene en masse hurtige penge."

"Derfor håber jeg virkelig, at vi kan samle et politisk flertal herinde for at få lukket for denne her manøvre," siger Pelle Dragsted.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af TV2 Lorry.)

Investor forlader Danmark med trecifret millionhandel i Roskilde

Ti investorer har stået for næsten halvdelen af danske ejendomshandler i år 

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs