FinansWatch

USA: Et nyt "conundrum" for centralbanken

Chefen for centralbankens afdeling i Minneapolis ser mere slæk i arbejdsmarkedet end de rekordlave arbejdsløshedstal indikerer.

Foto: Brennan Linsley/AP/Polfoto

Den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, tidligere øverste chef, Alan Greenspan, talte for år tilbage om det "conundrum", at selv om centralbanken hævede den korte rente igen og igen, så blev de lange renter ved med at være lave.

Nu er der så en af de nuværende Fed-chefer, som lancerer et nyt "conundrum", det vil sige et svært spørgsmål eller en gåde. Nemlig det faktum, at der trods en meget lav arbejdsløshed på 3,9 pct. i USA, den laveste siden 2000, ikke er nogen rigtig lønvækst i økonomien.

Det er chefen for Federal Reserves afdeling i Minneapolis, Neel Kashkari, der torsdag i en tale i Minnesota påpegede gåden.

"Der er måske mere slæk i arbejdsmarkedet, end den overordnede arbejdsløshed indikerer. Vi ville have forventet langt højere lønvækst, end vi har set, sagde Kashkari i sin tale," ifølge Bloomberg News.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste for knap to uger siden, at arbejdsløsheden faldt til 3,9 pct. fra 4,1 pct. i april. Økonomerne havde ventet et fald i til 4,0 pct. De gennemsnitlige timelønninger steg 2,6 pct. på årsbasis, hvilket var lavere end de ventede 2,7 pct. Selvom timelønningerne steg mindre end ventet, kommenterede Federal Reserves embedsmænd dengang, at en arbejdsløshed under et bæredygtigt niveau på sigt kan forcere et pres på lønningerne og inflationen.

Kashkari sagde også, at centralbanken altid holer øje med finansielle ubalancer, men at man ikke ser "en stor boble" i landets økonomi nu.

Selv om Kashkari er chef for afdelingen i Minneapolis, så har han i 2018 ikke stemmeret i centralbankens styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC).

Alan Greenspan var chef for den amerikanske centralbank fra 1987 til 2006. Han blev oprindeligt udpeget af republikanske Ronald Reagan og genudnævnt fire gange, inden han blev afløst af Ben Bernanke.

Forsiden lige nu

Disse banker vokser mest på udlån

Fra første halvår 2017 til første halvår 2018 har størstedelen af de danske banker fået gang i udlånsvæksten. Det gælder særligt de mindre banker. Det viser en opgørelse over halvårsregnskaberne, som FinansWatch har foretaget.

Tendens for nedskrivninger fortsætter: Bankerne afsætter mindre til tab

Bankerne har generelt nedskrevet langt mindre på udlån i første halvår af 2018 i forhold til samme periode sidste år, hvor niveauet i forvejen var lavt. Det viser en opgørelse over bankernes halvårsregnskaber, som FinansWatch har foretaget. Rapport fra tilsynet har advaret mod udviklingen.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere