FinansWatch

USA: Et nyt "conundrum" for centralbanken

Chefen for centralbankens afdeling i Minneapolis ser mere slæk i arbejdsmarkedet end de rekordlave arbejdsløshedstal indikerer.

Foto: Brennan Linsley/AP/Polfoto

Den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, tidligere øverste chef, Alan Greenspan, talte for år tilbage om det "conundrum", at selv om centralbanken hævede den korte rente igen og igen, så blev de lange renter ved med at være lave.

Nu er der så en af de nuværende Fed-chefer, som lancerer et nyt "conundrum", det vil sige et svært spørgsmål eller en gåde. Nemlig det faktum, at der trods en meget lav arbejdsløshed på 3,9 pct. i USA, den laveste siden 2000, ikke er nogen rigtig lønvækst i økonomien.

Det er chefen for Federal Reserves afdeling i Minneapolis, Neel Kashkari, der torsdag i en tale i Minnesota påpegede gåden.

"Der er måske mere slæk i arbejdsmarkedet, end den overordnede arbejdsløshed indikerer. Vi ville have forventet langt højere lønvækst, end vi har set, sagde Kashkari i sin tale," ifølge Bloomberg News.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste for knap to uger siden, at arbejdsløsheden faldt til 3,9 pct. fra 4,1 pct. i april. Økonomerne havde ventet et fald i til 4,0 pct. De gennemsnitlige timelønninger steg 2,6 pct. på årsbasis, hvilket var lavere end de ventede 2,7 pct. Selvom timelønningerne steg mindre end ventet, kommenterede Federal Reserves embedsmænd dengang, at en arbejdsløshed under et bæredygtigt niveau på sigt kan forcere et pres på lønningerne og inflationen.

Kashkari sagde også, at centralbanken altid holer øje med finansielle ubalancer, men at man ikke ser "en stor boble" i landets økonomi nu.

Selv om Kashkari er chef for afdelingen i Minneapolis, så har han i 2018 ikke stemmeret i centralbankens styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC).

Alan Greenspan var chef for den amerikanske centralbank fra 1987 til 2006. Han blev oprindeligt udpeget af republikanske Ronald Reagan og genudnævnt fire gange, inden han blev afløst af Ben Bernanke.

Forsiden lige nu

Aberdeen-chef: Vores fusion med Standard Life virker

Der er opnået helt konkrete fordele ved sammenlægningen mellem Aberdeen Asset Management og Standard Life Investments, siger den danske landechef Henrik Kruse til EjendomsWatch. Udfordringer med at levere tilfredsstillende afkast på visse typer produkter er ved at blive løst, lyder det fra investoren med danske ejendomme for et milliardbeløb.

Jyske Realkredit fortsætter udlånsvæksten

Udlånet vokser fortsat hos Jyske Banks realkreditselskab. Frasalget af domicilet i Lyngby i andet kvartal kan dog ikke redde halvårets bundlinje, som lander 30 pct. lavere end for et år siden som følge af nye nedskrivningsregler i første kvartal.

Jyske Bank afleverer lavere indtjening end analytikerne forventede

Jyske Bank kom ud af årets andet kvartal med en mindre indtjening og færre gebyrindtægter, end analytikerne havde forventet. Kvartalet er dog bedre end samme kvartal sidste år. I forbindelse med aflæggelsen af regnskabet igangsætter Silkeborg-banken et stort aktietilbagekøbsprogram. (Opdateret.)

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere