FinansWatch

Danske forskere skal undersøge aktiebobler

Seks danske forskere ved Aarhus Universitet har fået forskningsmidler til at bruge fire år til at se nærmere på aktiebobler, og hvordan de kan forudsiges. Det skriver Berlingske Business.

Foto: Cathrine Ertmann / Jyllands-Posten

Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond er danske forskere fra Aarhus Universitet blevet tildelt seks millioner, som i de næste fire år skal bruges til at udvikle økonomiske modeller, der gerne skal gøre det muligt at opdage uholdbar prissætning på de finansielle markeder. Det skriver Berlingske Business.

Forskerne har en hypotese om, at forkert prisfastsættelse i aktiemarkedet kan hænge sammen med, at disse markedsaktører har taget fejl i deres forventninger til den økonomiske udvikling.

"Mange har set på bobler før os, men ikke ret mange har koblet det sammen med makroøkonomien. Grunden til det er, at det ikke har være teknisk muligt før. Vi har i dag fået bedre redskaber til at undersøge de her ting end for bare fem eller ti år siden. Vi kan ganske enkelt grave dybere i dag," siger økonomiprofessor på Aarhus Universitet Martin Møller Andreasen, der skal lede forskningsprojektet.

Han er i øjeblikket i gang med at sammensætte holdet på seks forskere, der senest til sommer går i gang med arbejdet. Forskerne vil blandt andet se på finansielle forudsigelser indsamlet fra investorer, banker og andre markedsaktører siden 1980’erne. Jesper Rangvid, professor ved CBS og en af landets førende eksperter i finanskrisen glæder sig til at følge projektet, men understreger også, at der er tale om en vanskelig disciplin. Hos Finanstilsynet kalder man projektet interessant, da bedre forståelse af markedsmekanismerne kan styrke beslutningsgrundlaget hos tilsynet.

Finansministeren: Det er tid til at gøre op med ekstremt lav rente

Investeringsforvaltere: Kæmpe vækst i passive fonde kan skabe bobler

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere