FinansWatch

Danske Bank: ECB vil reducere obligationsopkøb på torsdag

Den 26. oktober er der møde i styrelsesrådet i Den Europæiske Centralbank (ECB) i Frankfurt, hvor den nuværende rentepolitik og de store månedlige obligationsopkøb er på dagsordenen.

Det vil blive brugt til at lancere ændringer i opkøbene, forudser Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

"Vores forventning er, at de vil annoncere, at opkøbet af obligationer vil blive reduceret fra de nuværende 60 til 30 mia. euro om måneden i 2018, og at det vil fortsætte til og med september som minimum. Det vil være et signal om, at renten ikke bliver sat op før tidligst et stykke inde i 2019," skriver han i en kommentar.

Han tilføjer, at Den Europæiske Centralbanks grundlæggende problem er, at inflationen er for lav i euroområdet i forhold til bankens målsætning på 2 pct.

"Ser man bort fra de store udsving fra måned til måned i priserne på energi og fødevarer, har inflationen ikke været tæt på 2 pct. siden 2008," siger han.

Opkøbsprogrammets hovedformål er netop at løfte den lave inflation i eurozonen.

"Det er for at få gang i prisstigningerne igen, at banken nu skaber 60 mia. euro om måneden og bruger dem til at købe obligationer for, ud over at den også fastholder sin laveste rente på rekordlave minus 0,4 pct.," understreger Las Olsen.

I september var inflationen eksklusiv energi og fødevarer på 1,1 procent, og ifølge Las Olsen er der ikke tegn på, at den er på vej op, hvorfor han mener, at en lempelig pengepolitik er nødvendig.

"Lønningerne i euroområdet stiger 1,6 pct. årligt, og der kommer ikke meget inflation udefra. Tværtimod betyder svækkelsen af dollaren, at en del importerede varer bliver billigere. ECB håber på, at opsvinget vil føre til mere mangel på arbejdskraft og derfor højere lønstigninger og priser. Men det er en proces, der går meget langsomt, og derfor er der behov for at fastholde en lempelig pengepolitik," skriver han.

/ritzau/FINANS

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere