FinansWatch

Danmark får smæk i ny hvidvask-rapport

Danmarks indsats mod pengevask og terrorfinansiering er langt fra tilstrækkelig, lyder det i længe ventet rapport fra den internationale organisation Financial Action Task Force.

Foto: Colourbox

Danmark skal blive langt bedre til at bekæmpe hvidvask og finansiering af terrorisme.

Det er konklusionen på den rapport, som den internationale organisation Financial Action Task Force (FATF) i dag har fremlagt.

"Danmark har fundamentet til et velfungerende system til at tackle hvidvask og terrorfinansiering, men bliver nødt til at forbedre implementeringen af tiltag for at modgå risici," står der i rapporten fra FATF, der var i Danmark i november sidste år for at undersøge den danske indsats.

Stribe af kritikpunkter

FATF's kritik går på en række forhold herunder de danske myndigheders egen forståelse af Danmarks risiko for hvidvask og terrorfinansiering.

Ifølge FATF er metoden bag de danske risikovurderinger nemlig utilstrækkelig, hvilket betyder, at organisationen kun vurderer, at de danske myndigheder har en "moderat" forståelse af de farer, der lurer for hvidvask og terrorfinansiering i Danmark.

Et andet af kritikpunkterne hos FATF er, at Danmark ikke har en egentlig national strategi eller politik for at modgå hvidvask og terrorfinansiering. Det betyder ifølge FATF også, at de relevante myndigheder ikke har fælles mål, men blot følger deres egne prioriteter, og koordination og samarbejde kun sker på ad hoc-basis.

Desuden kritiserer FATF, at det danske hvidvasksekretariat er ineffektivt, fordi det er underbemandet og mangler selvstændighed i driften.

Organisationen peger også på, at det danske retssystem er for mildt, når det gælder straffe for hvidvask. Den maksimale fængselsstraf på 1,5 år for, hvad der betegnes som "ordinær" hvidvask, er ifølge FATF ikke "fuldt proportionel eller afskrækkende."

Stort arbejde venter forude

Rapporten indeholder også en række anbefalinger til myndighederne, herunder at der bør udarbejdes nye risikovurderingeer samt en national strategi på området, ligesom samarbejdet mellem de relevante instanser skal øges.

Desuden skal Danmark også blive bedre til at indsamle og opbevare data om hvidvask og terrorfinansiering, hvilket i dag halter.

Af rapporten fremgår det, at de danske myndigheder vurderer, at der årligt foregår hvidvask for omkring 2,8 mia. euro, eller hvad der svarer til 21 mia. kr. Penge, som kommer fra skattesvindel, narkohandel, menneskehandel, biltyverier, røverier, våbensmugling m.m.

FATF er et mellemstatsligt samarbejde, der blev etableret i 1989, og organisationen har som eneste formål at arbejde for en mere effektiv bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

Danmark skal til hvidvask-eksamen til efteråret

Advokat: Danmark halter efter med regler mod hvidvask

EU-Parlamentet skrotter kommissionens hvidvaskliste

Bankers tip om mulig hvidvask strander hos bagmandspolitiet

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere