FinansWatch

Nye kapitalkrav kan give stigende bidragssatser til realkreditten

Basel-komitéen er klar med sit forslag til regulering af finanssektoren. Bliver det til virkelighed, vil det formentlig betyde stigende bidragssatser for realkreditselskabernes kunder, lyder reaktionen.

Jesper Rangvid, professor på CBS. Foto: CBS

I et lækket dokument fra Basel-komitéen lægges der op til, at et stort flertal bakker op om en model for fremtidige kapitalkrav, der vil indføre et såkaldt gulvkrav på 75 pct. hos realkreditselskaberne. En så markant skærpelse vil uundgåeligt få priserne til at stige, påpeger flere aktører med indsigt i branchen over for Finans.

Jyske Banks realkreditselskab, BRFkredit, har hidtil som det eneste holdt priserne i ro, men hvis Basel-komitéen indfører sit forslag, vil det ifølge Carsten Tirsbæk, adm. direktør i BRFkredit, også kunne mærkes hos kunderne. Samme melding kommer fra Nykredit og interesseorganisationen Finansdanmark.

"Det er ikke meget for sektoren at skulle hente 13 mia. kr. ekstra og slet ikke over 10 år, som er den indfasningsperiode, der nu lægges op til. Men ingen vil nøjes med kun at overholde kravene. Alle vil ligge betydeligt over grænsen. Jeg tør ikke sige, om der skal hentes 50 eller 60 mia. kr. ekstra, men der er tale om et betydeligt milliardbeløb," siger Jesper Rangvid, professor på CBS, til Finans.

Gulvkrav betyder, at realkreditselskaberne skal polstre sig med mere kapital end i dag, når de låner ud til kunder, hvor risikoen er lav. Det gælder blandt andet for realkreditudlån til danske boligejere. Finans' beregninger viser, at Nykredit/Totalkredit, Realkredit Danmark og BRFkredit skal polstre sig med 66 mia. kr. yderligere, hvis Baselkomitéens forslag vedtages, fordi det vil få kravet til deres samlede økonomiske polstring til at stige fra 80 til 146 mia. kr.

Her er Basel-komitéens forslag til nye kapital-gulvkrav

Basel-komité: Årevis til indførsel af skrappere kapitalkrav

Optræk til nyt regulatorisk slagsmål: Professor går i rette med banklobbys argumenter

Forsiden lige nu

Nyt samarbejde skal styrke Mobilepay

Betalingsløsningen Mobilepay har indgået et nyt partnerskab med fintechvirksomhed, skriver Børsen. Det skal sætte yderligere fart på betalingstjenestens vækst.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere