FinansWatch

Prognose spår markant fremgang for landmændene

I en ny prognose vurderer landbrugets rådgivningscenter, Seges, at de danske landmænd i år vil få et overskud på 3,6 mia. kr., hvilket letter presset på de landbrugstunge banker.

For første gang i årevis er der klar fremgang at spore i de danske landmænds indtjening. Foto: LARS KRABBE/POLFOTO/ARKIV

Efter et samlet underskud på 3,2 mia. kr. for landbrugssektoren i 2016, ser udviklingen ud til for alvor at være vendt. I en ny prognose forventer landbrugets rådgivningscenter, Seges, at landmændenes samlede overskud efter ejerløn vil ende på 3,6 mia. kr. i år, mens resultatet før ejerløn vurderes at lande på 7,7 mia. kr. Det skriver erhvervsmediet Finans.

Ifølge Seges' erhvervsøkonomiske chef, Klaus Kaiser, skyldes fremgangen at priserne på såvel mælk som svinekød drives i vejret af en stærk efterspørgsel fra Asien, og især Kina, hvilket sker samtidig med at landbrugsproduktionen har været faldende på grund af den langvarige økonomiske krise i sektoren.

Han understeger dog samtidigt, at der fortsat er betydelige strukturelle problemer i landbruget, med for mange bedrifter med for stor gæld, for lav egenkapital og et betydeligt investeringsefterslæb, men vurderer, at antallet af konkurser i landbruget vil falde den kommende tid.

"For 12 måneder siden så økonomien frygtelig ud på mange bedrifter. Jeg havde landbrugskunder, som simpelthen gav op, fordi de ikke kunne se vej ud af krisen. Nu er stemningen en helt anden. Indtjeningskrisen er forbi, og de mest effektive landmænd tjener lige nu penge og konsoliderer sig i et så højt tempo, at de rent faktisk får gjort noget seriøst ved det strukturelle gældsproblem," siger Claus E. Petersen, direktør for Den Jyske Sparekasse og formand for Lokale Pengeinstitutter, til Finans.

 

Forsiden lige nu

PFA sælger stort domicil i Esbjerg

Pensionsselskabet PFA sælger domicil på 5800 kvm til velhaveren Erik Bank Lauridsen i millionhandel. Ejendommen skal laves om til moderne boliger.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere