FinansWatch

Kapitalfonde har tjent 300 pct. på Nets-investering

Kapitalfondene Advent International og Bain Capital har sammen med ATP tjent 10 mia. kr. på at købe Nets. Det oplyser Nets til FinansWatch. Omvendt har de investorer, der købte Nets-aktier ved børsnoteringen i september sidste år indtil nu tabt 26 pct. af deres penge.

Jens Dresling/Polfoto
Købet af Nets har været en rigtig god forretning for to amerikanske kapitalfonde og ATP, men ikke så meget for de aktionærer, der købte aktier ved børsnoteringen sidste år. Foto: Jens Dresling/Ritzau

De amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital samt danske ATP har tjent 10 mia. kr. på deres køb og senere børsnotering af betalingsformidleren Nets, svarende til et afkast på ca. 300 pct.

Det oplyser Nets i en e-mail til FinansWatch.

De to kapitalfonde og ATP underskrev i marts 2014 en aftale om at købe Nets fra en stor gruppe danske og norske banker for i alt 17 mia. kr.

Men Nets' kommunikationsafdeling oplyser, at de tidligere ejere har fået et betydeligt afkast, fordi de finansierede hovedparten af købesummen ved, at Nets optog lån.

Værdi øget fra 5 mia. kr. til 15 mia. kr.

"Ser man det fra Bain, Advent og ATP’s side, så købte de Nets for ca. 5 mia. kr. og finansierede resten af købesummen op til de 17 mia. kr. med gæld, herunder et højrente lån fra ATP. Markedsværdien af Nets aktier er i dag 21 mia. kr., hvoraf kapitalforhøjelsen ved IPO’en udgør de 5,5 mia. kr. Det betyder, at set fra de tidligere ejeres synspunkt, så er værdien øget fra de 5 mia. kr. til ca. 15 mia. kr., og således en betydelig værdiskabelse i løbet af ejerskabet," skriver Nets' kommunikationschef, Karsten Anker Petersen, i en e-mail til FinansWatch.

Omvendt så har de investorer, der købte aktier i Nets ved børsnoteringen 23. september sidste år, indtil nu tabt ca. 26 pct. af deres penge, fordi Nets var ude af stand til at holde noteringskursen på 150 kr.

Nets uenige i FinansWatch-beregninger

Nets' kommunikationsafdeling har kontaktet FinansWatch, fordi man mener, at en tidligere artikel om værdiskabelsen i Nets under kapitalfonds-ejerskabet ikke er retvisende.

Ledelse har destrueret milliardværdi i Nets

Selskabet anfører, at man mener, at værdiskabelsen i Nets skal beregnes på den såkaldte "Enterprise Value". Det er en regnemetode, hvor man opgør en virksomheds samlede værdi som summen af værdien af selskabets aktier samt den rentebærende gæld fratrukket selskabets kontantbeholdning.

Nets anfører, at selskabets Enterprise Value ved kapitalfondenes køb i 2014 var på 17 mia. kr., fordi der reelt ingen gæld var i virksomheden ved overtagelsen.

Men da kapitalfondene fik Nets til at optage gæld til at finansiere købet af sig selv, er Enterprise Value på Nets steget, anfører Nets.

Selskabets beregninger viser, at Nets' værdi på gældfri basis, der er et andet udtryk for Enterprise Value, i dag er ca. 24 mia. kr., hvilket er omkring 7 mia. kr. mere, end da kapitalfondene overtog Nets fra de danske og norske banker. Det tal mener Nets er mere retvisende end FinansWatch' beregninger, der alene så på værdien af aktierne, som i dag er lavere end 17 mia. kr., hvis man korrigerer for, at betalingsformidleren i forbindelse med børsnoteringen udstedte nye aktier for 5,5 mia. kr.

Nets oplyser endvidere, at aktiehuset Bryant Garnier har hævet sit kursmål på Nets-aktien. Af den tidligere artikel fremgik, at finanshuset havde et 12-måneders kursmål på Nets-aktien på 82,25 kr. Det kursmål er dog pr. 16. marts hævet til 105 kr.

En Nets-aktie kostede i dag ca. 111 kr.

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere