FinansWatch

Italien siger klart nej til Renzis forfatningsreform

De italienske vælgere stemte søndag nej til en forfatningsreform, og som tidligere udmeldt vil den italienske premiereminister Matteo Renzi nu gå af i tilfælde af et nej. 

Foto: Davide Mauro / Stock.xchng

Et klart flertal af de italienske vælgere sagde nej til en forfatningsreform ved en folkeafstemning søndag.

Premierminister Matteo Renzi havde inden afstemningen erklæret, at han ville gå af i tilfælde af et nej, og det løfte holder han.

"Jeg påtager mig det fulde ansvar for nederlaget," sagde Renzi i en tale i Rom lige efter midnat natten til mandag.

"Min regerings tid er forbi," tilføjede han.

Renzi fremhævede i sin tale også, at et "klart" flertal af de italienske vælgere havde afvist reformerne.

Tidligt mandag morgen er samtlige indenlandske stemmer talt op.

Og ifølge The Guardian har 59,3 pct. stemt "nej", mens 40,7 pct. har stemt "ja". Endnu mangler samtlige stemmer fra italienere i udlandet at blive talt op, skriver den britiske avis.

Afstanden mellem modstandere og tilhængere af reformerne på næsten 20 procentpoint er langt større end forventet. Meningsmålinger i ugen op til afstemningen indikerede, at nej-siden havde et forspring på mellem fem og syv procentpoint.

Mulighed for midlertidig regering

Mandag eftermiddag vil Matteo Renzi samle sine ministre en sidste gang, og derefter vil Renzi officielt indgive sin afskedsbegæring til præsident Sergio Mattarella.

Derefter bliver det op til Mattarella at afsøge mulighederne for at få sammensat en ny regering. Hvis det ikke lykkes, kan han vælge at udskrive et tidligt valg.

Det mest sandsynlige scenarie er ifølge de fleste politiske eksperter dog, at den nuværende regering afløses af en midlertidig regering, som vil sidde frem til næste planlagte valg i foråret 2018. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Italienerne stemte om forfatningsreformer, der blandt andet skulle reducere parlamentets overhus' indflydelse og dermed gøre det parlamentariske arbejde lettere.

Matteo Renzi tiltrådte som regeringsleder i februar 2014. Med sine 39 år blev han den yngste regeringsleder i Italiens historie.

 

/ritzau/Reuters

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs