FinansWatch

Troels Lund Poulsen melder hus forbi om kontroverielt forslag til realkreditten

Ministeren ønsker på et samråd tirsdag ikke at udlægge sin holdning til et omdiskuteret ekspertforslag, som skal skærpe konkurrencen om de danske realkreditkunder. "De politiske forhandlinger kører vi endnu ikke på åbne samråd," siger han.

De danske boligejere må vente med at få svar på, hvad erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil gøre med et forlag til realkreditsektoren om gebyrfrihed, hvis låntagerne ønsker at flytte institut ved bidragssatsforhøjelser. Det skriver DR, efter ministeren i dag har været i samrådet om de stigende birdagssatser.

En ekspertgruppe fremlagde i september otte anbefalinger til sektoren, som skulle sikre et mere gennemsigtigt og konkurrencedygtigt system. Syv punkter har fundet bred opbakning som inspiration til ændringer hos politikerne på Christiansborg, men ét deler vandene. Blandt andet har Liberal Alliances Joachim B. Olsen sagt, at boligejernes mulighed for at stryge gratis ud af bagdøren, hvis bidragssatserne stiger, 'vil gribe ind i prisdannelsen.'

På tirsdagens møde blev Troels Lund Poulsen spurgt, om han vil støtte forslaget, men meldte ministeren foreløbigt hus forbi.

"De politiske forhandlinger kører vi endnu ikke på åbne samråd," citerer DR ministeren.

Tidligere har ministeren dog forklaret, at man vil gå videre med syv af de otte forslag fra eksperterne.

Videre blev et forslag fra SF diskuteret på samrådet, hvor patriet vil sikre en godkendelsesprocedure fra Finanstilsynet, hvis satserne skal stige. Her frygter ministeren dog, at processen kan blive for tung og langsom for en sektor, der kan stå over for akutte panderynker hos ratingbureauerne.

De otte eksperters forslag til realkreditten er:

  • 1. At der i lov om finansiel virksomhed og lov om ejendomskreditselskaber indsættes en bestemmelse, så realkredit- og pengeinstitutterne samt ejendomskreditselskaber ved varsling af ændringer i renter, bidrag eller gebyrer dels skal begrunde hvilke forhold, der har udløst stigningen, og dels skal forklare de væsentligste forhold, der har haft betydning for ændringens omfang.
  • 2. At varslingsperioden for stigninger i renter, bidrag eller gebyrer øges fra tre måneder til fire måneder.
  • 3. At fjerne reglen om, at rentestigninger som udgangspunkt kan varsles med en måned, hvorved varslingsperioden på fire måneder også gælder her. Denne justering foreslås for at sikre lige konkurrencevilkår mellem realkreditlignende lån og realkreditlån.
  • 4. At det vil få (civilretlig) virkning, hvis anbefaling nr. 1, 2 og 3 om varsling og begrundelse ikke er overholdt, bortset fra uvæsentlige stigninger i andet vederlag end renter og bidrag. Det vil konkret betyde, at annoncerede bidragsstigninger og stigninger i rentetillæg ikke kan træde i kraft, med mindre reglerne er overholdt.
  • 5. Et forbud mod at opkræve indfrielsesgebyr samt kurtage og kursskæring ved indfrielse i varslingsperioden ved forhøjelse af bidragssats i et realkreditinstitut og ved forhøjelse af rentetillæg ved realkreditlignende lån i et pengeinstitut.
  • 6. At kursskæringens beløbsmæssige andel af rentebeløbet skal oplyses på hver terminsopkrævning på rentetilpasningslån og på realkreditlignende lån.
  • 7. Ved stigninger i renter, bidrag eller gebyrer skal varslingsbrevet indeholde oplysninger om: a) Kursværdien af kundens lån. b) At kunden har mulighed for at indfri lånet og omlægge det til et andet lån i samme institut eller hos en anden låneudbyder. c) At oplysninger om andre lånudbydere kan findes på prisportaler, drevet af private udbydere, og på prisportalen for boliglån (indeholder oplysninger om aktuelle priser, som boliglån er blevet udbudt til).
  • 8. At aftalen om, at der skal tilbydes Cita-baserede realkreditlån, hvis der udbydes Cibor-baserede realkreditlån ophæves.

 

 

Realkredit Danmark får grønt lys til gebyrhop

RD: Danske Banks renteløfte for privatkunder gælder ikke for os

Realkreditten på vej mod ny indtjeningsrekord for 2016

Derfor vil Lars Rohde have endnu bedre polstring af realkreditten

Forsiden lige nu

Trygs overskud faldt i fjerde kvartal

Overskuddet hos forsikringskæmpen skrumper i fjerde kvartal og lander under analytikernes forventninger. Til gengæld kan aktionærerne glæde sig over ekstraordinært udbytte (Opdateret).

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere