Nobelpris i økonomi går til forskere i kontraktteori

Finske Bengt Holmström og britiske Oliver Hart er årets modtagere af Nobelprisen i økonomi.
Nobelprisen i økonomi uddeles af det svenske videnskabernes akademi. | Foto: Maja Suslin/AP/POLFOTO
Nobelprisen i økonomi uddeles af det svenske videnskabernes akademi. | Foto: Maja Suslin/AP/POLFOTO

Årets modtagere af Nobelprisen i økonomi er europæiske, men forsker i USA.

Det er den 67-årige finskfødte økonom Bengt Holmström og den 68-årige brite Oliver Hart. De to har i mange år forsket og undervist på henholdsvis Massachusetts Institute of Technology og Harvard University.

De deler prisen for deres forskning i kontraktteori.

Kontrakter er helt fundamentale i et moderne samfund. Kontrakter definerer alt fra ansættelsesforhold for topdirektører over forsikringsaftaler til leverandør- og servicekontrakter.

Siden slutningen af 1970'erne har Bengt Holmström forsket i, hvordan en principal, eksempelvis en virksomhedsbestyrelse, udarbejder den bedste kontrakt med en agent, som eksempelvis virksomhedens adm. direktør. Og mere præcist, hvordan kontrakten bedst muligt afvejer både risici og mulige gevinster for begge parter i kontrakten.

Fra midten af 1980'erne begynde Oliver Hart at publisere forskning om såkaldt ufuldstændige kontrakter, som har haft stor betydning inden for ikke kun økonomi, men også politisk videnskab og jura.

Teknisk set er Nobelprisen i økonomisk videnskab ikke en Nobelpris, da den ikke var en del af de priser, som var fastslået i industrimanden Alfred Nobels testamente.

Derfor hedder prisen formelt set Sveriges Riksbanks pris i økonomisk videnskab til Alfred Nobels minde. Prisen blev etableret i 1968 i anledning af 300-året for stiftelsen af Sveriges Riksbank, og er finansieret af banken.

I praksis er prisen dog en del af de øvrige Nobelpriser, og prismodtageren udpeges af det svenske videnskabernes akademi, lige som årets to prismodtagere vil modtage prisen fra den svenske konge i december, på lige fod med de øvrige prismodtagere.

Sidste år gik prisen til den britiske økonom Angus Deaton, og året før den franske økonom Jean Tirole. I 2013 gik prisen til finansøkonomerne Eugene Fama, Lars Peter Hansen og Robert Shiller. På trods af sit danske navn er Lars Peter Hansen i øvrigt amerikaner, men 15 af hans 16 oldeforældre var danske mormoner, der udvandrede til USA i 1800-tallet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også