Kendt bankboss skruer ned for bestyrelseskarriere for at jagte fintech-guld
En af landets allertungeste indenfor bestyrelsesarbejde, den tidligere Nordea-boss Thorleif Krarup, skifter nu mange års intensivt bestyrelsesarbejde ud med en karriere som mentor og investor i fintech-selskaber. Han forudser, at fintech-selskaber står overfor et meget stort boom, og han har derfor lagt sin karriere om, så han bruger al sin tid på at udvikle små opstartsvirksomheder til at blive fremtidens succeser.
Det fortæller han i dette interview med FinansWatch. Thorleif Krarup er kendt fra Nykredit, Unibank og senere Nordea og siden fra bestyrelser i en stribe store danske virksomheder som Lundbeck og TDC.
"Jeg har været CEO i den finansielle sektor i 15 år og forlod Nordea i 2004. Dengang var planen, at jeg ikke længere ville gå efter et nyt CEO-job, men i stedet bygge en bestyrelseskarriere op. Det lykkes,” siger Thorleif Krarup. Men nu er det tiden for endnu et skifte, siger han.
”Jeg nåede så også til en erkendelse for et par år siden, at jeg ikke ville tage imod nye henvendelser på bestyrelsesfronten. Jeg oplevede lidt en gentagelse, når jeg gik ind i noget nyt,” siger han, der i dag er 64 år gammel.
”Jeg har siddet i 12-15 bestyrelse, så jeg så efter noget nyt i min tredje erhvervskarriere. Min søn er iværksætter, og han inspirerer mig meget. Derfor blev jeg inspireret til at gå mere ind i en rolle som mentor og investor i stedet.”
Med i flere projekter
Thorleif Krarup sendte signaler ud, og de blev ”vel modtaget,” som han forklarer det.
”Jeg er efterhånden trådt ud af de fleste bestyrelser, for jeg falder for 12-års reglen og har ikke søgt om fornyelse. Derfor har jeg mere tid, lyst og kræfter til at finde unge mennesker, der har drive og vil flytte noget fremad. Derfor mødte jeg Samlino,” siger han med henvisning til det helt nystiftede selskab, der sammenligner finansielle produkter på nettet.
Han blev optaget af mødet med serieiværksætteren Mads Faurholdt-Jørgensen, som han mødte. Han stod bag Samlino.
”Jeg mødte Mads i 2013, hvor han kom til mig med en ide. Jeg sagde til ham, at jeg gerne ville være med, men at han skulle finde en, der var med, og så kom han med Kristian Pitzner-Jørgensen. Her spiller jeg mentor. Jeg går efter produktet, men også de unge, der står bag virksomheden," siger han og tilføjer om sin rolle:
”Jeg er rådgiver, men jeg er også investor. De kan bruge mig, når de vil, men jeg går ikke ned i de operative anbefalinger. Det er mere strategisk og praktiske overordnede råd. Eksempelvis. Hvordan kommer vi ind i telekommunikationssektoren og banksektoren.”
Investerer du egne midler?
”Ja, det gør jeg.”
FinansWatch skrev i 2015, at Thorleif Krarup forlod Nordea i 2004 med en samlet pension på 75 mio. kr.
Hvor meget skal du ud at investere?
”Jeg har allerede investeret, og jeg ser på flere. Jeg er i Cardlay, Samlino og så er jeg i en tredje, hvor mit navn ikke er fremme. Jeg har en fjerde i pipelinen og vil maksimalt op på fem.”
Cardlay er et selskab, der er fokuseret på håndtering af kreditkort.
Det skal helst være fintech
På spørgsmålet om, hvilke typer virksomheder han går efter, svarer Thorleif Krarup:
”Det skal helst være i fintech, men det kan også være medico. Men det afgørende for mig er de mennesker, der står bag, er nogle, der kan flytte et produkt ud på markedet.”
Hvordan kan du gøre en forskel i fintech-selskaberne?
”Jeg tror kun, jeg kan bidrage på det strategiske niveau, ikke på det operationelle niveau. Men jeg har stadig en god fornemmelse for, hvordan man får noget på markedet i den finansielle sektor. I bankerne, i forsikringsselskaber. Hvordan får man åbnet en dør. Jeg har siddet i sektoren og har stadig kontakter. Men det er ikke min bankviden, det er en strategisk viden, der er afgørende.”
Er det dit navn, der åbner døre?
”Ja, det vil jeg ikke udelukke. Men jeg prøver desuden at sætte mig ind i et pengeinstitut eller et teleselskabs tankegang og viderebringer den. Så kan Samlino og Cardlay udnytte den viden."
Hvad ser du af perspektiver i fintech?
”Jeg ser et enormt perspektiv. Bankernes udfordring er, at de har store systemer, der enten selv er udviklet eller er udviklet i en datacentral. De har meget store udfordringer med bare at holde det ajour af hensyn til den finansielle regulering, at det nærmest har lagt pengeinstitutterne ned," siger Thorleif Krarup og tilføjer:
"De har meget svært ved at følge med. Bankernes udfordring er hele tiden at være opdateret, så de har slet ikke kapacitet til at tænke på, hvad der er bedst for kunderne. Der kommer fintechsektoren ind."
Fintechselskabernes fordel er, at de kan rykke utroligt hurtigt overfor kunderne, siger Thorleif Krarup.
”De er ikke begravet i store tunge systemer. Derfor tror jeg bankerne skal samarbejde med fintech-selskaberne for at få dem ind i bankernes system. Fintechselskaberne bliver en partner for bankerne. Eller bankerne kan ende med at købe fintech-selskaberne.”
Hvor meget investerer du selv?
”I forhold til andre ikke ret meget. I forhold til mine egne midler en del. Jeg oplyser ikke tallene, men jeg vil sige, at jeg skal sidde med omkring bordet. Jeg er formand for cardlay. Jeg er ikke bare passiv investor, for det giver ingen mening. Jeg gør det, fordi jeg synes, det er spændende, men jeg gør det også for at få et afkast, og det ved de også godt,” siger Thorleif Krarup.
Han understreger, at han ikke ønsker at gå i detaljer om, hvor mange penge han investerer.
Thorleif Krarup skyder millioner i dansk fintechselskab
Iværksætter om Nordeas fintech-satsning: Det har været en kaotisk uge