FinansWatch

Sydbank: Lav inflation kan udskyde amerikansk renteforhøjelse

Den amerikanske rente skal måske alligevel ikke op, mener Sydbank.

Jens Henrik Daugaard/Polfoto/Arkiv
Foto: Jens Henrik Daugaard/Ritzau

Centralbankboss Janet Yellen satte sidste uge i udsigt, at renten i USA snart vil blive hævet igen. Men mandagens data for inflationen i USA viser, at den fortsat er lav og endda ser ud til at være faldende. Og det kan få den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at træde på rentebremsen.

Det vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

Tallene viser blandt andet, at inflationen eksklusive energi og fødevarer i USA i juli var uændret på 1,6 pct.

"Det er fortsat under Feds målsætning på omkring 2 pct., som det har været tilfældet i over fire år. Zoomer man ind på udviklingen i de seneste tre måneder, er inflationen dog endnu lavere på kun omkring 1,3 pct. på årsniveau," skriver Jacob Graven i en kommentar.

Det personlige forbrug steg med 0,3 pct., og de personlige indkomster voksede med 0,4 pct. Begge dele var som forudset af analytikerne, der blev adspurgt af Bloomberg News forud for offentliggørelsen af tallene.

"Med fortsat lav inflation, der endda ser ud til at være aftagende, er der ingen rygende pistol, der tvinger Fed til at hæve renten her og nu. Vi vurderer, at Fed vil se tiden an lidt endnu og først hæve renten efter præsidentvalget i november. Vi forventer, at Fed hæver renten i december - præcis ét år efter at Fed hævede renten senest efter at have holdt den tæt på nul i syv år i træk,"vurderer Jacob Graven.

Fredag blev der afholdt centralbankmøde i Jackson Hole, Wyoming, USA, hvor chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, udtalte sig positivt om udviklingen i amerikansk økonomi. Og efterfølgende påpegede bankens vicechef, Stanley Fisher, at det ikke er udelukket, at der kan komme en renteforhøjelse allerede i næste måned.

Finansmarkedet har ifølge Bloomberg News kvitteret med en øget sandsynlighed for en amerikansk renteforhøjelse i september til 44 pct. fra 22 pct. før fredagens bankmøde.

/ritzau/FINANS

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere