FinansWatch

Risikoråd advarer mod brandudsalg i realkreditobligationer

Et fald i ejendomspriserne vil kunne føre til, at en del af de danske realkreditobligationer kan miste deres SDO-status. Det kan føre til et brandudsalg med tab for både penge- og realkreditinstitutter samt øvrige investorer, advarer det Systemiske Risikoråd.

Nationalbankdirektør Lars Rohde er formand for Det Systemiske Risikoråd. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Nissen

De danske ejendomspriser er tæt på toppen fra 2006, og det får Det Systemiske Risikoråd til at henlede opmærksomheden på risikoen for brandudsalg, hvis ejendomspriserne falder og de danske realkreditobligationer kan miste deres SDO-status.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Danmarks Systemtiske Risikoråd, der netop har afholdt sit 14. møde.

Rådet, der har til opgave at overvåge det finansielle system i Danmark, vurderer, at det kan få systemiske konsekvenser, hvis ejendomspriserne falder, og en del af de danske realkreditobligationer ikke længere kan leve op til deres SDO-status.  Tidligere har rådet advaret mod, at den høje andel af afdragsfrihed kan udgøre en risiko.

De særligt dækkede obligationer (SDO’er) blev indført i dansk lovgivning i 2007, og det betyder, at realkreditinstitutterne skal komme med ekstra kapital i sikkerhedsdækning, hvis ejendomspriserne falder og således udhuler værdien af den bagvedliggende pant.

Rådet hæfter sig ved, at landets realkredit- og pengeinstitutter tilsammen ejer en fjerdedel af de omkring 3.000 mia. kr. udstedte realkreditobligationer. Hvis ejendomspriserne falder og en del af realkreditobligationerne mister deres SDO-status, kan det føre til et ”brandudsalg” fra realkreditinstitutterne og føre til tab for både institutterne selv og de øvrige investorer.

”Rådet vurderer, at sandsynligheden for tab af SDO-status aktuelt er lav, men den vil stige, hvis ejendomspriserne falder,” skriver rådet i pressemeddelelsen.

Har advaret flere gange mod høj andel af afdragsfrihed

Allerede for to år siden pegede Det Systemiske Risikoråd på, at realkreditinstitutterne kunne blive mere sikre, hvis der blev afdraget mere på gælden. Og den advarsel blev gentaget sidste år.

Derudover pegede nationalbankdirektør Lars Rohde, der er formand for risikorådet, også selv på, at der ikke afdrages på en stor andel af lånene.

"Det er afgørende, at realkreditsystemet indrettes, så obligationernes sikkerhed bevares, og systemet også er robust i perioder med faldende boligpriser. Ved at sænke grænsen for afdragsfrihed sikres det, at alle låntagere over tid automatisk opbygger en vis afstand til belåningsgrænserne. Det vil yderligere understøtte den høje sikkerhed i realkreditsystemet, også ved store boligprisfald," udtalte Lars Rohde for et år siden i en pressemeddelelse om bankens kvartalsmæssige statusopgør over Danmarks økonomi.

Den seneste udvikling har vist et fald i andelen af afdragsfrie lån, som dog efter årets første kvartal fortsat udgør over halvdelen af alle realkreditlån, mere præcist 51,5 pct. mod 56 pct. for et par år siden. 

Nationalbankdirektør angriber afdragsfrihed 

Det Systemiske Risikoråd fastholder advarsler 

Risikoråd kigger på afdragsfrihed

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs