FinansWatch

Politisk flertal vil styrke Finanstilsynet efter Panama-skandale

Et bredt politisk flertal er klar med flere penge, for at styrke Finanstilsynet. Det skal ske, for at holde bankerne i ørerne, så formuer ikke fremover bliver placeret i skattely.

Finanstilsynets direktør Jesper Berg udspørges af skatteordførere i Landstingssalen på Christiansborg. | Foto: Astrid Krysfeldt

Et bredt politisk flertal er fra højre til venstre i Folketingssalen klar med penge til Finanstilsynet i kølvandet på sagen om de såkaldte Panama-papers. Her har banker måtte stå skoleret, for at forklare samme politiske ordførere, hvordan de har ageret i sagerne om, at rigmænd har placeret penge udenfor skattemyndighedernes rækkevidde i anonyme Panama-baserede selskaber. Og der skal nu dæmmes op for, at bankerne føler sig fristet til at hjælpe med skatteunddragelse, lyder det fra politisk side. Det viser en politisk rundringning, FinansWatch har foretaget.

"Vi er åbne overfor at se på, at sikre øgede beføjelser til Finanstilsynet, hvis det er nødvendigt," siger skatteordfører i regeringspartiet Venstre, Louise Schack Elholm.

"Det kræver, at Finanstilsynet kommer til os, hvis de mener, det er nødvendigt," tilføjer hun.

Finanstilsynet redegjorde i Landstingssalen forleden for, at man havde rettet henvendelser til en stribe banker for at få dem til at gøre det klart, om de havde været involveret i konstruktioner, der har til hensigt, at lade kunder slippe billigt i skat. Tilsynet har også rettet fokus mod sagernes mulige konsekvenser for bankerne selv - blandt andet med tab af omdømme. Det forklarede Finanstilsynets direktør Jesper Berg.

Hos et af de andre store partier i Folketinget, Socialdemokratiet, er Jesper Petersen, skatteordfører meget optaget af sagen.

"Der er frustrerende meget at komme efter i denne sag, så vi er klar med flere ressourcer til Finanstilsynet, hvis det er påkrævet."

Bredere styrkelse

Han tilføjer, at en styrkelse af Skat og Bagmandspolitiet også kan komme på tale.

"Det skal være muligt at gå stærkere efter banker og rådgivere, der faciliterer og tjener penge på, at oprette disse skattelyselskaber.Vi skal sikre, at bankerne bliver afskrækket fra, at gå ind i dette," siger han.

Jesper Petersen gik direkte til Jesper Berg fra Finanstilsynet på den åbne høring i Landstingssalen i denne uge, hvor han fik at vide af tilsynsdirektøren, at denne vil til bunds i disse sager.

"Nu er det op til regeringen at komme med et udspil, når der er så stor politisk opbakning til at se på denne sag," siger han.

Hos de radikale siger den tidligere minister Martin Lidegaard:

"Det giver god mening. Og vi er klar til at se på, om der er brug for yderligere bevillinger til et stærkere Finanstilsyn, hvis det er nødvendigt," siger han.

Hos SF er skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen på linie med V og S.

"Vi vil gerne finde penge til Finanstilsynet, hvis det er nødvendigt, for at dæmme op for brugen af skattely," siger hun. Men hun tilføjer, at hun mener, de eventuelle øgede bevillinger skal tilflyde ikke bare tilsynet, men også Skat og Bagmandspolitiet, der i dag hedder SØIK.

"Vi vil gerne lægge stemmer til at sikre flere penge på dette område," siger hun.

Mærkesag for Enhedslisten

Og på venstrefløjen er debatten om skatteunddragelse og skattely en mærkesag for et andet parti, nemlig Enhedslisten, hvor skatteordfører Rune Lund siger, at partiet på tilsvarende vis står klar med de nødvendige stemmer til øgede beføjelser.

"Sagerne om skattely og multinationale selskabers unddragelse af skat er en mærkesag for os, så vi står gerne klar til at sikre flere penge og beføjelser til Finanstilsynet, hvis det er nødvendigt," siger han.

"Vi har en meget bred tilgang til det her, for der skal dæmmes op for disse sager," siger han.

Hos Liberal Alliance siger skatteordfører Merete Risager, at hun ikke afviser flere midler, men at sagerne skal undersøges først.

"Vi skal have lavet en ordentlig analyse af sagen, før vi står klar til, at bevillige flere penge til Finanstilsynet. Det er stadig uklart, så vi skal have dette på plads, før vi står klar til, at skrive under på checken."

Over en bred kam understreger politikerne, at sagen skal håndteres internationalt og at danske stramninger ikke gør det alene. Det er helt på linie med de signaler, der kommer fra Finanstilsynet selv, der har bragt sagen på de europæiske banktilsyns kommende møde i London.

Finanstilsynet jubler over politisk opbakning 

Banker stod skoleret i Panama-sag overfor kritiske politikere 

Finanstilsynet udspørger banker i Panamasag

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs