FinansWatch

Danske banker anklaget i global skandale om skattely

To danske banker er fanget i en global skandale om organiseret skatteunddragelse gennem Panama-selskaber. Mens Jyske og Nordea afviser alle anklager, så har norsk storbank erkendt anklagerne.

En omfattende sag om organiseret skatteunddragelse gennem selskaber i Panama, har ramt globale medier og Danmark går ikke ram forbi. Jyske Bank og Nordea er under beskydning for, at være med til at medvirke til konstruktioner, der gør velhavere og virksomheder i stand til at placere penge i Panama-baserede selskaber, hvor der ikke er adgang til oplysninger og som, i følge DR og Politiken, derfor fremstår som et skattely.

FinansWatch giver dig her overblikket over skattesagen.

Sagen løftes globalt af striber af journalister placeret på en lang række forskellige medier og i en koordineret lancering i går, blev afsløret i dokumentarudsendelser og artikler bragt i mange medier, her i blandt Politiken og DR.

Ifølge DR har Nordea bidraget aktivt med at konstruere selskaber i Panama med det formål at kunne placere penge i Panama, så man ikke skal svare skat af dem.

Nordea er i spidsen i Norden målt i antallet af selskaber oprettet i Panama af det pågældende advokatselskab, skriver Ritzau. Nordea har som bruger af advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama været meget aktive til at oprette anonyme selskaber til deres velhavende kunder, der vil finde en metode, hvor de kan undgå at betale skat. Det viser dokumenterne i følger Politiken.

Siden Mossack Fonseca blev stiftet i 1977 har Nordeas bank i Luxembourg skaffet mindst 369 anonyme selskaber til sine kunder, skriver Ritzau. Det giver den store bank en plads som nummer 11 ud af 543 banker globalt, der har oprettet skattelyselskaber i Panama. Nordea siger til Politiken, at man er begyndt at stille spørgsmålstegn ved konstruktionen, men avisen skriver, at Nordea stadig har kunder, der er aktive i mindst 91 selskaber i Panama.

Nordea i top

Kun fem banker i hele verden har i dag flere anonyme selskaber hos Mossack Fonseca end Nordea, Nordens største bank, skriver avisen.

Søndag eftermiddag sendte Nordea en meddelelse ud, hvor banken afviser alle beskyldninger.

"Nordea følger alle regler og love på dette område. Vi vil ikke acceptere at blive misbrugt til skatteunddragelse. Vi har en klar politik for skatterådgivning og klare etiske standarder. Vi tilskynder eller medvirker ikke til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse," skriver Ritzau, der videre citerer Nordea for at sige:

"Vi hjælper vores kunder med at betale den skat, de skal."

Men Nordea må mandag morgen konstatere, at storbanken får kærligheden at føle. Ifølge Ekstra Bladet sviner Nordea-kunder banken til på nettet efter afsløringerne.

Jyske Bank er også nævnt

Jyske Bank nævnes også i udsendelsen ”Det store skattelæk” søndag aften. Jyske Bank skulle i 2005 have haft møde med den nævnte advokat, Mossack Fonseca i Panama, hvor det blev diskuteret at oprette en stribe selskaber til nogle Jyske Bank-kunder.

"Jyske Bank afviser at have medvirket til skatteunddragelse, og vi afviser også, at det i udsendelsen fremlagte materiale skulle pege i den retning," lyder det fra Jyske Bank i en meddelelse søndag aften.

Mens de to danske banker afviser at have medvirket til skatteunddragelse, så ser det anderledes ud for den norske bank DNB. Ifølge Ritzau blev Norges erhvervsminister allerede for flere dage siden informeret om, at DNB, der er en af landets største finanskoncerner, har hjulpet kunder med at sætte selskaber op i skattely.

"Det burde vi ikke have gjort," siger DNBs koncernchef Rune Bjerke til Aftenposten.

Millioner af mails og dokumenter lækket

Lækagen er opstået efter 11,5 mio. dokumenter er kommet i journalisternes besiddelse fra et Panama-baseret advokatfirma. Firmaet har siden protesteret voldsomt mod lækagen og kaldt den "et angreb på Panama," men advokaterne har ikke bestridt dokumenternes rigtighed.

En af stifterne af advokatfirmaet Mossack Fonseca, Ramon Fonseca, siger til nyhedsbureauet AFP:

"Det er en forbrydelse. Det er et angreb på Panama, fordi visse lande er misundelige over, at vi er så gode til at tiltrække selskaber," siger han i følge Ritzau.

Sagen har også skabt ballade på Island, da det er kommet frem, at Sigmundur David Gunnlaugsson, landets premierminister, har oprettet tilsvarende selskaber i Panama. Ministeren forlod et kritisk interview, da han blev udspurgt om sagen og sagen har i følge DR indtil videre medført, at der er indkaldt til en demonstration i hovedstaden på Island, hvor 5000 ventes at mødes for at protestere over sagen.

 

Dokumenter: Nordea bag skattelyselskaber

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere