FinansWatch

Der forsvandt "kun" 662 mia. kr. fra Kinas pengetank

Kinas valutareserver faldt i januar til det laveste niveau siden 2012 - men faldet var en positiv overraskelse, bør berolige markederne, mener Jyske Bank.

Foto: Colourbox

Kinas valutareserve fortsætter med at fordampe, dog mindre end forventet, viser nye tal fra Kinas Folkebank.

Den gode nyhed er, at analytikerne havde forventet et fald på 800 mia kr., og faldet var også en anelse mindre end i december.

At kapitalflugten er aftaget, skyldes ifølge seniorøkonom i Jyske Bank Kim Fæster, at den kinesiske centralbank er lykkedes med at holde Yuanen stabil over for dollaren i det meste af januar efter en solid svækkelse i december.

”Det betyder ikke, at problemerne er ovre. Valutareserven er fortsat ganske betydelig, men den er dog skrumpet med knap 25 pct. Hvis regeringen og centralbanken ikke formår, at få stoppet kapitalflugten, kan centralbanken løbe tør for valutareserver og kan være tvunget til at devaluere. Men der er stadig et stykke vej endnu. Og vi skal ikke regne med at se centralbanken hæve renten som i Danmark for at forsvare valutakursen – det kan den kreditdrevne kinesiske økonomi absolut ikke klare,” siger Kim Fæster i en kommentar.

Der er da heller ingen foreløbige meldinger om en større devaluering af Yuanen, og Jyske Bank forventer heller ikke, at det kommer til at ske.

”Vi forventer faktisk en stort set stabil Yuan frem til G20-mødet i slutningen af februar. Det bør berolige de finansielle markeder lidt i den kommende uge, hvor Kina i øvrigt fejrer det kinesiske nytår og indgangen til Abens år,” siger Kim Fæster.

Det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg har talt med en cheføkonom hos økonomiorganisationen IHS Global Insight i Singapore, som heller ikke er specielt positiv.

”Mens den resterende valutareserve stadig udgør et væsentligt krigsskjold, er den seneste måneders hastige udtømning simpelthen uholdbar,” siger Rajiv Biswar.

I 2015 svandt den kinesiske valutareserve ind med 3,3 bio. kr. Det fik i august 2015 den kinesiske centralbank til - noget overraskende - at devaluere sin valuta efter en måned, hvor valutareserven faldt med 626 mia. kr., hvilket var et rekordfald på det tidspunkt.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs