FinansWatch

Fyrede bankansatte må uden for sektoren

Når der er fyringsrunder i finanssektoren, er det især de bankansatte som må ud og finde nyt job. Og de fyrede må ofte uden for sektoren, for at finde nyt arbejde.

Foto: COLOURBOX

Det har ikke været uden bekymring for jobsikkerhed at være bankansat, siden finanskrisen rasede, og mange af de danske banker så sig nødsaget til at gennemføre spareplanere og fyringsrunder. Senest har Nykredit bebudet en spareplan på 250 mio. kr.

Formanden for Finansforbundet, Kent Petersen, ser dog lyst på fremtiden.

”Jeg kan se, at nogle af de bebudede fyringsrunder bliver trukket tilbage, fordi behovet for finansielle produkter har været stigende i en længere periode. Jeg tror, det er et billede på, at markedet begynder at vende nu. Derudover stiger efterspørgslen og forbruget i samfundet, hvilket også giver en øget efterspørgsel i finanssektoren,” siger Kent Petersen.

En undersøgelse fra 2012 lavet af Finansforbundet viser, at det især er de ansatte som arbejder med kunder og i kassen, der er i fare for at blive fyret. Finanssektorens Arbejdsgiverforenings årlige Beskæftigelsesundersøgelse viser samme tendens. Fra 2013 til 2014 blev ca. 7,5 pct. af det samlede antal medarbejdere i de danske pengeinstitutter afskediget. Det svarer til ca. 3.275 personer, hvilket både dækker over deciderede fyringer og forskellige fratrædelsesaftaler.

Jobs uden for sektoren

Når det især er kasse- og kundemedarbejdere der bliver fyret, skyldes det, at digitaliseringen tager fart og bankfilialer bliver lukket ned. Derfor mener Kent Petersen også, at kontanthåndtering i fremtiden vil være et af de områder som helt forsvinder.

"Prøv at tænke på, hvor tit du egentlig har kontanter i din pengepung. Langt de fleste af os bruger jo kort eller MobilePay til at betale med, og det betyder, at efterspørgslen på kontantservice er faldende," siger Kent Petersen.

Det betyder dog også, at nye arbejdspladser opstår. Betalingssystemerne skal vedligeholdes og kunderne skal i højere grad serviceres online.

"Det der sker i branchen, det er en omrokering fra de traditionelle områder som kassearbejde over mod det it-tunge," siger Kent Petersen.

Ofte er der ikke job at finde til de medarbejdere, som har været ansat i en bank. De er derfor tvunget til at søge job uden for finanssektoren.

Blandt respondenterne i Finansforbundets undersøgelse har flere fundet jobs som sekretær, bogholder og økonomi- og it-medarbejder. I alt har lidt over halvdelen fundet jobs uden for den finansielle sektor.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs