FinansWatch

Han skal redde investeringsforeningerne image

Investeringsforeninger skal finansiere folks drømme. Det er et af de budskaber, som den nye direktør hos IFB vil sælge til omverdenen.

Hylderne er stort set tomme, og der er endnu ikke billeder på væggene i kontoret hos Investeringsfondsbranchens nye adm. direktør, Anders Klinkby. Det er han ikke nået til endnu, fortæller direktøren, der havde første arbejdsdag den 3. august.

Ligesom kontoret ikke er helt klart, er det heller ikke lagt fast, hvor investeringsforeningernes brancheforening skal bevæge sig hen med sin nye mand i direktørkontoret.

"Min første opgave er at tale med de mange gode medarbejdere, tale med bestyrelsen, med medlemmerne og også de mange interessenter, der er omkring investeringsfonde i Danmark. Det kan være eksempelvis interesseorganisationer, eksperter og det politiske system. Jeg skal danne mig et billede af, hvordan de forskellige ser på branchen. Det giver mig mulighed for at blive klogere, og jeg kommer ikke med en færdig plan om, hvad der skal ske," forklarer han til FinansWatch.

Anders Klinkby blev ansat i forbindelse med, at Investeringsfondsbranchens bestyrelse havde besluttet sig for at udvide direktionen. Løsningen blev, at Anders Klinkby blev adm. direktør, mens den hidtidige topchef, Jens Jørgen Holm Møller, i stedet fik et job som direktør.

Bedre dialog

Bestyrelsesformand Tage Fabrin Brasted sagde, da ansættelsen af Anders Klinkby, blev offentliggjort, at Investeringsfondsbranchen ikke har kommunikeret særlig godt. Og netop den opgave er den nye topchef klar til at tage på sig, fortæller han.

"Bestyrelsesformanden meldte ud i forbindelse med, at jeg startede, at man gerne ville styrke IFB - særligt i forhold til en verden, hvor der er kommet en væsentligt mere markant diskussion af investeringsfonde, end der tidligere har været. Fra IFB's side vil vi gerne ud og have en tættere dialog med vores interessenter, der er. Så det er klart noget, jeg gerne vil," siger Anders Klinkby.

De danske investeringsforeninger har været kritiseret på flere punkter. De gebyrer, forbrugerne betaler, og for dårlige afkast har især været på dagsordenen, og Finanstilsynet har også bidraget til kritikken med en undersøgelse, der viste, at en tredjedel af de danske investeringsfonde var for passivt forvaltede, selv om de blev solgt på, at de var aktivt forvaltede.

Skal finansiere drømme

Nogle af Investeringsfondsbranchens medlemmer har over for FinansWatch givet udtryk for, at de håber, at Anders Klinkby vil arbejde med at synliggøre den værdiskabelse, de mener, der ligger i investeringsforenngerne.

"Jeg har ikke den præcise opskrift på, hvordan vi kan gøre det. Jeg har overvejet den måde, som debatten kører på. Der er en stor trend, som er fokus på omkostninger - ikke kun i Danmark, men også internationalt. Jeg synes, det giver god mening, for omkostninger kan man være sikker på at betale hvert år, mens afkastet trods alt er usikkert," siger han og uddyber:

"Tit bliver det nogle meget tekniske diskussioner om investeringsforeninger og investering generelt. Jeg tror, man skal starte med at zoome lidt ud og spørge sig selv, hvad formålet med investering er. De fleste mennesker gør det, fordi de har en drøm eller en bestemt livsform, de gerne vil forfølge, og den kræver nogle penge at finansiere. Det sparer man så op til, og investeringsforeninger er en metode til at realisere de drømme, man kan have."

Ilddåb til oktober

Anders Klinkby fortæller, at han regner med at bruge de næste par måneder med sin store rundtur blandt brancheforeningens interessenter. Herefter skulle han være klar til den første store vigtige begivenhed i hans nye job: Når skatteminister Karsten Lauritzen (V) offentliggør en længe ventet rapport om de skattebarrierer, der er for, at udenlandske investeringsfonde kan fungere i Danmark, og at danske investeringsfonde i større grad kan eksportere til udlandet, selv om de stadig har base i Danmark.

Hvis skattemuren bliver fjernet, kan det betyde større konkurrence for de danske investeringsfonde. Men det er ikke noget, der bekymrer den nye direktør.

"Vores opgave er blandt andet at fremme lige konkurrencevilkår i det her marked til gavn for opsparerne. En af barriererne har været, at der er en skattemur, der gør, at udenlandske investeringsfonde har haft svært ved at komme ind på det danske marked for frie midler. Samtidig har skattemuren blokeret for eksport af danske fonde. Der er to formål med at fjerne skattemuren. Det ene er, at især de kunder, som gerne vil gøre tingene selv, får en større palette at vælge fra. Det andet formål er, at man i Danmark har nogle fonde i international topklasse, som man gerne skal have mulighed for at eksportere," siger han.

Strammere regler

Det er dog ikke den eneste forandring, der er på vej for investeringsforeningerne. Desuden kan Anders Klinkby forvente sig at skulle håndtere de nye MIFID II-regler, som med al sandsynlighed vil betyde, at reglerne for den udskældte formidlingsprovision bliver strammet. Formidlingsprovisionen er en betaling til bankerne for at sælge investeringsfondene til deres kunder, og typisk har investeringsforeningerne forsvaret det gebyr med, at kunderne får rådgivning med i købet.

Det er dog ikke altid, at det er tilfældet, men det kan de nye regler lavet om på.

"MIFID II-reglerne kommer til at ændre fundamentalt på mange forhold. Der har været kritik af blandt andet omkostningssiden i forhold til investeringsforeninger, og MIFID-reglerne adresserer nogle af de punkter, hvor der har været mest kritik," siger Anders Klinkby og fortsætter:

"Det bliver sådan, at man kun må modtage formidlingsprovision, hvis man er væsentligt mere proaktiv og yder flere services, end man gør i dag. Der kommer desuden nogle flere oplysningskrav, så man skal fortælle folk både i pct. og i kr., hvad der bliver betalt i provision. Det øger transparensen i markedet, og det er godt for opsparerne."

Mere automatisk rådgivning

Rådgivningen, som i øjeblikket typisk ligger hos bankerne, kommer formentlig også til at ændre sig i de kommende år. Tidligere på måneden fortalte Lars Bo Bertram, adm. direktør i Bankinvest, at selskabet i stigende grad hjælper bankerne med at lave standardporteføljer til kunderne, så de bliver puttet ind i en matrix efter deres risikoappetit og investeringshorisont.

Når de er lagt ind i matrixen, får de derefter en standardportefølje af, som er optimeret efter, hvor de ligger i investeringsmatrixen. Anders Klinkby tror dog ikke, at den mere automatiserede rådgivning helt får overtaget. Han understreger tværtimod, at rådgivning er vigtigt i øjeblikket.

"Jeg synes, man har en tendens til at undervurdere betydningen af rådgivning og værdien af rådgivning i perioder, hvor der har været en lang, stabil opgang. Rådgivning spiller en stor rolle i at være med til at give folk den tryghed og sikkerhed, der gør, at man holder fast i sin investeringsstrategi, også når der er modgang. Man kan godt glemme behovet for rådgivning efter fem års medgang, men behovet er der stadig, og det bliver synligt, når markederne vender," siger han.

Endelig kan der også komme nogle nye tiltag fra Finanstilsynet, som har arbejdet på at finde ud af, om de danske investeringsfonde er tilstrækkeligt aktivt forvaltet. Anders Klinkby forventer, at det er en problemstilling, som skal diskuteres i brancheforeningen.

"Jeg tror, det er lidt for tidligt for mig at komme med det endelige svar på, hvordan vi skal gribe det an, men der er en række udfordringer, som er relevante på brancheniveau, og det her er klart en af dem," siger han.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere