FinansWatch

Klassiske hedgefondstrategier: Sådan bliver man rig - måske

Professor ved CBS, Lasse Heje Pedersen, har i sin nye bog interviewet otte finansguruer, der hver især har tjent nærmest uoverskuelige beløb ved at følge klassiske strategier til investering. Læs om de otte genier og deres strategier her.

Foto: Colourbox

Da Lasse Heje Pedersen satte sig for at skrive en bog om hedgefondstrategier og efficiente vs. inefficiente markeder var det oplagt for ham, at tale med nogle af verdens mest succesrige og talentfulde hedgefond-personligheder.

En af de første, han fik overtalt til at deltage, var John A. Paulson. Paulson blev kendt for at tjene en forfærdelig masse penge på subprimekrisen, men han er også kendt for sin generøsitet overfor amerikanske universiteter. Senest har han givet 400 mio. dollars til Harvard. Før det initierede han det, der hedder The Paulson chaired professorship på NYU. Et særligt fornemt professorat som Lasse Heje Pedersen fik i 2009 indenfor finansiering ved New York University. I den anledning mødte Lasse Pedersen rent faktisk John Paulson og fik ham overtalt til at deltage i den kommende bog.

"Jeg tror, at han var en rigtig god løftestang til at få de andre syv til at medvirke i bogen," forklarer Lasse Pedersen en formiddag på sit kontor på CBS på Frederiksberg, hvor FinansWatch møder ham til en snak om den nye bog.

De otte vidundere

Hver af de otte repræsenterer en klassisk strategi indenfor hedgefondverdenen, og Lasse Heje Pedersen har interviewet dem alle otte personligt.

Vi starter med en rendyrket klassiker: nemlig aktieudvælgelse baseret på fundamental analyse - også kaldet stock picking.

Lee Ainslie, kendt for at stå i spidsen for hedgefonden Maverick Capital. En hedgefond, der forvaltede ligeomkring 9 mia. dollars i slutningen af 2013.

"Ainslie taler meget om, hvordan han analyserer virksomheder. Han tager ud og taler med ledelsen, direktøren, CFO’en, taler med konkurrenterne, taler med kunderne, leverandørerne. Han prøver at forstå den dynamik, der er i en industri, og dermed også konkurrencen mellem virksomhederne i specifik industri," forklarer Lasse Heje Pedersen om Lee Ainslies måde at investere penge på.

Han fortsætter: "Det var meget interessant for mig at høre, for jeg havde ikke selv tænkt så meget på konkurrenceaspektet. Min forskning har fokuseret mere på at prøve at forudsige profitten, prøve at analysere hver virksomhed for sig."

Når virksomheder konkurrerer betyder det automatisk, at mindst en af dem klarer sig mindre godt end konkurrenterne. Og det leder videre hen til idéen om shortselling. Indenfor shortselling spekulerer investorerne i, hvilke virksomheder det kommer til at gå mindre godt for. Og det er netop, hvad James Chanos, grundlægger af hedgefonden Kynikos (red. græsk for kyniker), har gjort.

Chanos og shortselling

"Chanos bliver meget kritiseret for at spekulere i, at det går dårligt. Men han mener, at det er meget ligesom ytringsfriheden; at journalister skal have lov at skrive både positive og negative artikler, og investorerne skal have lov til at udtrykke positive og negative forventninger," forklarer Lasse Heje Pedersen om Chanos, der også var manden, der blev kendt for at shortselle Enron og score kassen på det.

"Chanos siger, at hvis man følger ordentlig med i virksomhedernes liv, så kan man ikke nødvendigvis finde et fældende bevis liggende frit fremme, men man kan finde alle mulige indikatorer, der ser forkerte ud. Når man ikke kan forstå deres årsrapport (f.eks. fodnoterne), når regnskabsmetoderne virker lidt for kreative, når højt placerede medlemmer i ledelsen forlader virksomheden i uhørt grad, når de selv begynder at sælge ud af aktierne i stor stil, så må der tændes nogle advarselslamper, og det kan man så placere sine penge efter," lyder det fra Heje Pedersen.

Asness og kvantemekanikkerne

En anden måde at investere sine penge på, kan være ved at følge bestemte mønstre i markedet. Noget man typisk skal have lidt hjælp fra en computer til. Strategien kan både kaldes kvantitativ investering. Her kommer Lasse Heje Pedersens kollega fra AQR Capital Management, Cliff Asness ind i billedet.

"Han lavede en Ph.d., hvor han opdagede, at der var momentum i prisdata. Når en aktie eller andre værdipapirer har trendet op i et år, så sker det oftere end det modsatte, at papiret fortsætter op omkring en måned til. Og det var Cliff næsten nervøs over at vise sin vejleder. Hans vejleder var nemlig Eugene Fama, der vandt nobelprisen for en teori om, at markederne var efficiente. Men Fama opfordrede ham til at forsætte forskningen," tegner og fortæller Lasse Heje Pedersen begejstret om sin kollega fra AQR.

Til gengæld er Trend-following investeringen en strategi, der kræver at man handler ret ofte.

Soros - manden med næse for globale investeringsmuligheder

George Soros, som mange måske bedst kender for, at have solgt alle sine aktier op til finanskrisen og for at have bistået til at koble det britiske pund af euroen, agerer investeringsmæssigt efter de makroøkonomiske forandringer, der konstant opstår på baggrund af vekselvirkningen mellem politik og økonomi. Han mener selv, at han har en helt særlig forståelse af, hvad der sker, når spillereglerne ændrer sig på globalt plan.

"Det var meget svært for ham at artikulere, hvad strategien er, og han var egentlig også uvillig til at kalde det en strategi," fortæller Lasse Heje Pedersen om den ikoniske finansmand og forsætter: "Soros taler også meget om at man skal udnytte de der boom-bust-cycles. Et boom hvor et stigende antal investorer hopper med på en vogn, og priserne bevæger sig længere og længere væk fra et equilibrium. I de tilfælde er han en trend-follower eller en momentum investor. Han kalder det bare noget andet."

David Harding og Dolby-metoden

En mand, der til gengæld har en strategi er britiske David Harding. Harding er blevet kaldt for en af pionererne indenfor hedgefonde og grundlagde i Winton Capital Management i 1997. En hedgefond, der har givet omkring 15 pct. i årligt afkast siden da.

Han sværger til statistiske modeller, der prøver at detektere trends i markedet. "Han sorterer signalet fra støjen. Ligesom et dolby-system".

Arbitrage, Myron Scholes og Ken Griffin

Et andet sted, man kan tjene penge, er på obligationsmarkedet. Det har blandt andet Myron Scholes fundet ud af udnytte via diverse arbitrage strategier. Scholes vandt Nobelprisen for sine teorier omkring værdifastsættelsen af derivater ( Black-Scholes formlen).

Arbitragehandel er defineret ved, at man udnytter prisforskelle på tværs af markeder. Myron Scholes valgte udelukkende at fokusere på fast forrentede instrumenter som obligationer, obligationsfutures og swaps.

Indenfor arbitragehandel har Ken Griffin, der grundlagde hedgefonden Citadel, også gjort sig gældende.

"Ken Griffin startede med at handle fra sit kollegieværelse på Harvard. Han tog en ledning og førte op igennem en ubrugt elevatorskakt op på taget og kørte nogle kabler hen til sit værelse, og han fik så nogen priser ind på den måde. Så sad han der og ringede og handlede fra en telefonboks mellem timerne. Han startede med et relativt lavt beløb for en professionel - 265.000 dollars. Men det var nu alligevel mange penge i 80'erne," fortæller Lasse Heje Pedersen om den unge studerende, der sidenhen blev mangemilliardær.

Griffin har tjent sine penge på at lave arbitragehandel på konvertible obligationer. Der er ofte en diskrepans i prisfastsættelsen af den konvertible obligation og den underliggende aktie. Denne prisforskel udnytter blandt andre Ken Griffin til at tjene penge.

John Paulson - rosinen i pølseenden

Sidst men ikke mindst, har Lasse Heje Pedersen interviewet John Paulson. Manden der lagde navn til det særligt fornemme professorat, som Lasse Heje Pedersen fik på NYU i 2009.

John Paulson tjente mange af sine penge i 2007, hvor han benyttede sig af CDS'er til "vædde mod" det amerikanske subprime marked. Han tjente efter sigende de år 4 milliarder dollars bare til ham selv.

En af de strategier, han har benyttet sig mest af, er merger-arbitrage.

"Når en virksomhed vil købe en anden virksomhed, så bliver man nødt til at betale en præmie for at få aktierne i den virksomhed, man gerne vil overtage. Hvis aktien handler til 100, så tilbyder man måske 130. Lige så snart det bliver annonceret, så springer prisen eksempelvis op til 126," illustrerer Lasse Heje Pedersen til FinansWatches udsendte medarbejder. Han fortsætter: "… derfra kan man så tjene de sidste 4 kroner, hvis man er villig til at købe, men man kan også risikere at tabe i hvert fald de 26, hvis den her virksomhedshandel ikke bliver til noget."

Om at blive rig

Hvad skal folk bruge de her eksempler til? Er de svaret på, hvordan man bliver rig?

"Dels er det nogen strategier, der har potentiale til at virke i fremtiden. Man kan aldrig vide, men de har potentialet. Men de er også nogle gode eksempler på, hvordan analyserer man en strategi. Hvordan sammensætter man en portefølje. Hvad man skal lægge vægt på, hvis man skal opfinde en ny strategi," forklarer Lasse Pedersen om de udvalgte hedgefondstrategier i hans bog.

Hvad er motivationsfaktoren i det her for dig? Er det at blive klogere, eller lave teorier, der virker eller udsigten til at gå på tidlig pension på en sydhavsø?

"Det er en kombination. Det, jeg synes, er rigtig sjovt, det er at forske, at finde nye teorier for markederne og så se om de virker ved at anvende den forskning. Altså dels at investere i virkeligheden til at se om det virker, men også at formidle det gennem undervisning og artikler og bøger. Selvfølgelig vil jeg også gerne selv tjene nogle penge, men jeg kommer nu nok først til at gå på pension relativt sent. Uanset, hvordan jeg klarer mig økonomisk," afslutter Lasse Heje Pedersen.

Lasse Heje Pedersens bog er udkommet. Den kan rekvireres online. Bogen hedder "Efficiently Inefficient - how smart money invests & market prices are determined"

Bog: Det fuldstændigt efficiente eller inefficiente marked findes ikke

Femårs dag for flash crashet: Det kan ske igen

Finansverdens rockstjerne får topforsker-pris

Nyt forskningscenter skal kortlægge finanskriser

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere