FinansWatch

København skal tage den nordiske fintech-førertrøje

Hvis København skal være førende inden for finansteknologi, bør flere aktører deltage i samarbejdet, lyder det fra Anna Mee Allerslev, beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.

Det helt store spørgsmål på CFIR's årsmøde var, hvordan København skal blive Nordens fintech-centrum.

Anna Mee Allerslev (R), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, var mødt op for at tale om hovedstadens muligheder og udfordringer på det finansteknologiske område. Hun ser stort potentiale i fintech-miljøet og mener, at branchen kan være med til at skabe vækst og nye arbejdspladser.

”Med en politisk målsætning om at skabe vækst på 5 pct. og 20.000 nye job i det private, er Københavns Kommune nødt til at kigge på andre nicher og brancher end de gængse. Især på fintech har vi en konkurrencefordel, som det ville være ærgerligt ikke at udnytte. Desværre er der stadig mange, som ikke er klar over, hvor stor en fordel vi har på det her område. Det skal der laves om på,” siger Anna Mee Allerslev.

København skal være nordisk fintech-centrum

Derfor har Finansforbundet, Københavns Kommune, Finansrådet og CFIR dannet en klynggruppe, der sammen vil udarbejde en analyse, som skal kigge på potentialet for København som fintech-centrum. Men ifølge Anna Mee Allerslev er det ikke nok. Der skal også sættes mere konkret handling bag ordene.

”Selvfølgelig er jeg glad for, at vi udarbejder disse analyser. Men vi bliver også bare nødt til at handle og udnytte det store potentiale, vi har. København er ikke eneste hovedstad i Norden, som vil have fintech-førertrøjen. Vi ser desværre, at Stockholm rykker meget hurtigt på området. Dog er løbet ikke kørt, men det kræver blandt andet, at vi tager udfordringerne op og løser dem, inden det er for sent,” siger Anna Mee Allerslev.  

Dårlige til at holde på talentmassen

En akilleshæl for København, og Danmark generelt, er at holde på fintech-talenterne. Der findes mange danske virksomheder inden for finansteknologi. Dog er det meget få, der overlever efter det første år, og dem, der rent faktisk klarer sig godt og skaber vækst, tager ofte til udlandet for at prøve lykken.

”Vi ser desværre en kedelig tendens til, at de danske virksomheder søger mod udlandet, især Silicon Valley. Jeg synes selvfølgelig, det er herligt, at vi har danskere, som klarer sig godt på det globale marked og udvikler sig samt får noget risikovillig kapital. Men vi ville jo hellere have, at de klarede sig lige så godt på det danske marked,” siger Anna Mee Allerslev.

Hun mener, at vi skal være bedre til at holde på den store talentmasse, vi har herhjemme. Eller i bedste fald motivere den til at fastholde en del af forretningen på dansk grund. På nuværende tidspunkt er det sjældent, at danske virksomheder bibeholder en udviklingsafdeling i hjemlandet.  

Det offentlige skal udbyde problemer

Et andet område, hvor Anna Mee Allerslev ønsker en bedre indsats, er i samarbejdet mellem det offentlige og det private. Hun mener, at Københavns Kommune som offentlig myndighed samt hele klyngegruppen skal være bedre til at udbyde problemstillinger til fintech-virksomhederne, som de så kan løse.

Endnu engang drages der en parallel til det amerikanske forbillede Silicon Valley.

”Jeg er meget inspireret af den måde, de arbejder på i Silicon Valley. Her giver de offentlige aktører netop virksomhederne adgang til big data og forskellige problemstillinger, som de kan udnytte og løse. Løsninger, som ofte eksporteres til andre lande. Dette udbytterige samarbejde vil jeg også gerne have i Danmark,” siger Anna Mee Allerslev.

Ønsker samarbejde med de store aktører

Som tidligere nævnt er Finansforbundet, Københavns Kommune, Finansrådet og CFIR en del af klyngesamarbejdet, der har en vision om, at København skal være Nordens førende fintech-centrum. Andre samarbejdspartnere er Nets, Saxo Bank og Djøf, og Copenhagen Capacity samt Region Hovedstaden står på ønskelisten som nye, mulige aktører til at støtte op om projektet.

Men Anna Mee Allerslev har også en forhåbning om, at de lidt større spillere på markedet vil være med til at fremme Københavns fintech-potentiale.

”I Silicon Valley er de store virksomheder rigtig gode til at tage teten og bringe små virksomheder frem ved at efterspørge løsninger, som de kan løse. I Danmark ses denne form for samarbejde også, dog i mindre grad. Bare se på Danske Bank, som for nylig oprettede enheden Projekt X, der bringer entreprenørskab ind i banken. Her ses et glimrende eksempel på, hvordan man kan fremme vores iværksætteri og innovation,” siger Anna Mee Allerslev.

Hun nævner også universiteterne som ideelle samarbejdspartnere og henviser til Berkeley University og Stanford University, der har gjort det til deres speciale at bruge forskningen til at fremme iværksætteri og virksomheder blandt deres studerende.

Samarbejde skal råbe politikkerne op

Til Cfir’s årsmøde var også en af arrangørerne bag Europe Money 20/20, Pat Patel, på talerstolen. Europe Money 20/20 er verdens største konference om betalinger og afholdes i København i april 2016. Pat Patel begrundede valget på netop den danske hovedstad med, at vi er digitalt veludviklet og har et attraktivt fintech-iværksættermiljø.

”At Money 20/20 Europe har valgt at placere konferencen i København, er jeg enormt glad for. Det er netop sådan et samarbejde, der er med til at styrke vores potentiale og endda sætte os på det globale verdenskort, slutter Anna Mee Allerslev af med til CFIR's årsmøde.

Hun håber, at dette samarbejde samt fremtidige vil gøre det nemmere at overbevise politiske kollegaer om, hvor stor en talentmasse Danmark har.

Mere fra FinansWatch

Nets vil sælge MitID og NemID

Nets vil være europamester i betalinger, og det betyder, at man vil sælge et andet forretningsområde: Det der står for driften af MitID og NemID. Betalingsvirksomheden er ved at afsøge markedet for en potentiel køber. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs