FinansWatch

Nets skal offentliggøre redegørelser efter alenlang lovændring

Bestyrelsesmedlemmer skal på kursus, og Nets skal offentliggøre inspektionsredegørelser. Det er nogle af konsekvenserne af et netop vedtaget lovforslag.

Der var ingen protester i folketingssalen, da L73 i dag blev stemt igennem med 105 for og fem imod. Forslaget indeholder en lang række småændringer og et par markante af slagsen inden for det finansielle område.

Bl.a. betyder vedtagelsen af det nye lovforslag, at bestyrelsesmedlemmer i finansielle virksomheder som banker, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber fremover skal på kursus, så de kan bliver undervist i at have de rigtige kompetencer til at klare bestyrelseshvervet.

Klumme: Bestyrelsen skal være fit, proper & educated

Det bliver ifølge lovforslaget op til Finanstilsynet at definere, hvad det er for kompetenceområder, der er relevante for bestyrelsesmedlemmerne, ligesom tilsynet også skal fremsætte krav om, hvad grundkurset skal indeholde.

Det nye uddannelseskrav er direkte udledt af Rangvid-udvalgets rapport, "Den Finansielle Krise i Danmark - årsager, konsekvenser og læring", fra sidste år. Kravet var en af de 18 konkrete anbefalinger finanskrise-udvalget frembragte.

Startede med Se & Hør

Et andet af de mere markante aftryk i den nye lovændring er muligheden for åbenhed fra datacentralerne om inspektionsredegørelser fra Finanstilsynet.

Med den nye lovændring får erhvervs- og vækstministeren mulighed for at pålægge datacentralerne at offentliggøre tilsynsredegørelser. Et krav der vil træde i kraft ved årsskiftet, bekræfter finanstilsynet.

Der opstod et politisk krav om åbne redegørelser efter Se & Hør-skandalen, der bl.a. stillede spørgsmåltegn ved sikkerheden i Nets. Det er da også kun Nets, der har strittet imod kravet om den nye åbenhed.

Lovforslag kan tvinge Nets til åbenhed 

Da L 73 blev fremsat i sidste måned var tonen dog anderledes medgørlig.

"Generelt støtter Nets fuldt ud lovforslagets tiltag for at sikre større gennemsigtighed i offentligheden omkring Finanstilsynets vurdering af de tilsynsbelagte virksomheder. Det vil ikke være problematisk, så længe at redegørelserne ikke rummer forretningsfortrolig information eller oplysninger af sikkerhedsmæssig karakter, som it-kriminelle vil kunne udnytte og bruge til at skade vores forretning," lød det fra Nets presserådgiver Ulrik Marschall.

Skandaler bag indgreb mod Nets 

Ikke flere Ewire-sager

Et stadig mere omsiggribende fænomen inden for den finansielle sektor er de såkaldte E-pengeinstitutter og andre virksomheder med begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester.

Men reguleringen af det nye marked af pengeudstedere har indtil videre ladt noget tilbage at ønske. Tidligere på året gik den danske betalingstjeneste Ewire konkurs og efterlod en række iværksættere med tab. Betalingstjenesten havde været særlig populær blandt indehavere af mindre virksomheder, da Ewire var væsentlig billigere og tilbød hurtigere oprettelse end den etablerede konkurrent i Nets.

Ewire havde ikke stillet nogen sikkerhed for brugernes tilgodehavender via eksempelvis en forsikringordning, og det er bl.a. sager som Ewire-konkursen, vedtagelsen af L73 skal rette op på.

Nyt lovforslag skal forhindre ny Ewire-sag 

Med den nye ændring skal E-pengeinstitutter og andre virksomheder med begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester i højere grad sikre brugernes penge ved, ifølge bemærkningerne til L73, at "Brugermidlerne skal sikres enten gennem indsættelse på en særskilt konto i et kreditinstitut, investering i særligt sikre aktiver eller gennem en garanti hos enten et forsikringsselskab eller et kreditinstitut."

Hos tilsynet har man afvist, at de nye krav vil skabe merudgifter for de digitale pengeinstitutter.

”Nej, pengene bør jo være i virksomheden allerede i dag, så det burde ikke være noget problem, men sikkerhed koster penge, og derfor vil der være en lille omkostning,” udtalte Mark Rønnenfelt, der er kontorchef i Finanstilsynet, tidligere i år til FinansWatch.

Mere fra FinansWatch

Arbejdsgivere kalder på flere løsninger efter politisk håndsrækning: "Situationen er generelt set helt utrolig presset"

Nok bliver det med nye regler om lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft lidt lettere for finansvirksomheder at skaffe flere hænder, men ifølge Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, er der brug for flere tiltag, hvis ikke den generelle udvikling i sektoren skal bremses. I Finansforbundet køber næstformand ikke helt ind på præmissen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs