FinansWatch

Klumme: Haltende landbrug kan sænke flere banker

Der er ikke lys for enden af tunnelen for landbruget, og det kan skabe problemer for de landbrugstunge banker, lyder det fra Nordnets Per Hansen.

"Mindre end 1 år efter, at finanstilsynets hævede den ”vejledende pris på landbrugsjord”, når bankernes skulle værdiansætte landbrugsengagementer, er vi på vej tilbage til udgangspunktet. Lave svinepriser, faldende priser på afgrøder og underskudsgivende mælkeafregninger truer landmændene på det daglige brød. Det allerværste er dog den gæld, som er blevet opbygget de seneste 15 år og som ikke er gået til driftsinvesteringer, men hovedsagelig til andre formål, herunder ikke mindst generationsskifter."

Sådan lyder den dystre analyse fra investeringsøkonom og klummeskribent Per Hansen fra Nordnet. I en klumme på FinansWatch skitserer han dansk landbrugs store vanskeligheder, og de konsekvenser landbrugets problemer kan have for de særligt "landbrugstunge" banker.

"Finanstilsynet kan tænkes inden længe at ”rulle” forårets stigende bogføringsværdier på landbrugsjord tilbage igen. Hvis der skal skeles til afregningspriserne, vil det ikke nødvendigvis blive i forholdet 1:1, men måske snarere i forholdet 2:1; altså 1 skridt frem og 2 tilbage. Det vil naturligvis ramme de banker hårdt og kraftigst, som har en stor landbrugseksponering."

Læs hele klummen her.

Mere fra FinansWatch

Arbejdsgivere kalder på flere løsninger efter politisk håndsrækning: "Situationen er generelt set helt utrolig presset"

Nok bliver det med nye regler om lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft lidt lettere for finansvirksomheder at skaffe flere hænder, men ifølge Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, er der brug for flere tiltag, hvis ikke den generelle udvikling i sektoren skal bremses. I Finansforbundet køber næstformand ikke helt ind på præmissen.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs