FinansWatch

”Dem bag børsnoteringen bør rekapitalisere selskabet”

Med kollapset i OW Bunker får Altor, Nordea, Carnegie, ABG Sundal Collier og Morgan Stanley svært ved at lave børsnoteringer fremover i Norden. Derfor bør de rekapitalisere OW Bunker for at redde deres fremtidige renommé – og forretning, lyder det fra bankforsker.

Aktiemarkedet handler om tillid. Om at man som investor kan sove nogenlunde trygt om natten, hvis man køber en aktie i et nynoteret selskab.

Der kan altid være kursudsving grundet begivenheder i en branche - eller i den globale økonomi - der giver dårligere resultater end ventet. Men som udgangspunkt skal man som investor have en vis ro i maven, fordi en hær af advokater, corporate finance-rådgivere, aktieanalytikere og revisorer netop har været selskabet igennem med en tættekam for at sikre, at alle væsentlige forhold er kommet frem i det prospekt – salgspapir – som børsnoteringen er solgt på ryggen af.

I tilfældet med OW Bunker, der sent i går aftes måtte erkende, at selskabet er meget tæt på en konkurs, så var det Nordea, Carnegie, ABG Sundal Collier og Morgan Stanley, der tilbage i foråret stod bag børsnoteringen af bunker-selskabet med hovedsæde i Nørresundby ved Aalborg. De fire banker tjente rigtig, rigtig mange penge på at hjælpe kapitalfonden Altor med at sælge deres aktier via fondsbørsen.

OW Bunker insidere tjente op til 88,1 mio. kr. ved børsnotering 

Lækkerbidsken

Nu ser det ud til, at de investorer, der stolede på de fire bankers blåstempling, eller verificering, af OW Bunker, har tabt hver en krone, som de investerede i bunker-selskabet. Den slags bryder investorer i sagens natur sig ikke om, og spørgsmålet er, om de vil købe aktier, næste gang Nordea, Carngie, ABG Sundal Collier og Morgan Stanley kommer forbi med et selskab, som de mener vil være en lækkerbidsken på fondsbørsen. Med andre ord er de fire investeringsbanker, og Altor, under et så massivt pres, at deres forretning indenfor virksomhedshandler kan komme under pres.

”Dem der stod bag børsnoteringen bør rekapitalisere selskabet. Bankerne bag emissionen, Altor samt de medarbejdere, der Sikre at det kan køre videre og får en mulighed for at bevise, at det er et godt selskab på trods af de ting, der er sket. Jeg taler ikke for, at de skal holde alle investorer skadesløse, men give selskabet en mulighed for at arbejde sig ud af den her krise,” siger Lars Krull, bankekspert fra Aalborg Universitet, til FinansWatch.

Men kan du finde fortilfælde, hvor emissionsbankerne gør den slags? De har vel lavet et prospekt og sikret sig juridisk, at der ikke er noget at komme efter?

”Nej, det er der nok ikke. Men hvis emissionsbankerne tænker sig om, så må det vigtige for dem nu være, at de sikrer, at de kan drive forretning fremover. Og at de stiller sig selv nogle simple spørgsmål. ”Kan vi gå til markedet og stå bag en ny børsnotering? NEJ. Burde vi have opdaget det her? JA. Har vi et ansvar? JA. Vil vi gerne være investeringsbank fremover og tjene penge i det her marked? JA. Så de skal standse den ulykke, som er ved at ramme dem ved at tage pungen op af lommen og rekapitalisere OW Bunker,” siger Lars Krull til FinansWatch.

Kapitalfonden bag OW-Bunker: Vi er lige så chokerede 

Handler om at få ret

Han siger, at det er væsentligt at holde sig for øje, at det kan godt være, at det vil koste dem nogle penge her og nu, men det er for ingenting at regne mod de store indtægter de fremadrettet går glip af, hvis de ikke agerer nu.

”Det handler ikke om at have ret. Men om at få ret. Og måske kan de juridisk sige, at alt var som det skulle være i prospektet, men det hjælper dem ikke nu. Nu handler det om, at de skal sikre, at de er i den her business også fremover,” siger Lars Krull til FinansWatch.

 

Nasdaq OMX: OW Bunker-sag er tillidsbrud for investorerne 

Her er bankerne, der har op til 6 mia. kr. i klemme i OW Bunker 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs