FinansWatch

Her er bankerne, der har op til 6 mia. kr. i klemme i OW Bunker

OW Bunker havde ved udgangen af marts i alt indgået kreditaftaler for op til 1 mia. dollar. FinansWatch har samlet listen over långiverbankerne, der omfatter Nordea og Spar Nord Bank. (Opdateret)

Foto: Arkivfoto

OW Bunker sørgede for at få masser af trækningsret til at skaffe likviditet inden børsnoteringen i marts i år. Samlet set har OW Bunker ifølge en opgørelse foretaget af FinansWatch kreditfaciliteter for i hvert fald 999,6 mio. dollar, eller seks mia. kr.

Ved udgangen af september var der trukket 3,8 mia. kr. på bankkreditterne.

I december 2013 indgik det nu skandaleramte bunkering-selskab nemlig en kreditaftale på op til 800 mio. dollar, eller 4,8 mia. kr., med Nordea Bank Danmark og de to hollandske storbanker ING og Rabobank.

Det var disse tre banker, der sagde nej til at lade OW Bunker fortsætte, efter tab for milliarder pludseligt dukkede op i går.

Stor kassekredit etableret i december

Kreditfaciliteten bestod af to komponenter. Den ene var en kortfristet 364-dages kassekredit på 270 mio. dollar, der dog kunne folænges i op til to år efter gensidig aftale. For det skulle OW Bunker betale 1,75 procentpoint over en referencerente.

Den anden facilitet på 430 mio. dollar kunne OW Bunker trække på i tre år, mod at betale en referencerente plus 2,25 procentpoint. De to faciliteter var i alt på 700 mio. dollar, men herudover kan Nordea, ING og Rabobank hver for sig eller samlet udvide kreditfaciliteten med i alt 100 mio. dollar til 800 mio. dollar.

Ifølge Børsen Finans omfatter lånesyndikatet også Danske Bank, hollandske ABN Amro, Commerzbank og Deutsche Bank fra Tyskland, Credit Agricole, Natixis og Société Générale fra Frankrig, britiske Standard Chartered Bank, schweiske UBS og amerikanske Fifth Third Bank.

Ifølge Børsen Finans er bankerne inden med noglelunde lige store beløb i konsortiet.

Det er ikke umiddelbart muligt at fastslå, hvor stor eksponering de enkelte banker har. Men pr. 30. september har OW Bunker opgjort sin bankgæld til 640,3 mio. dollar, mod 468,7 mio. dollar ved indgangen til 2014. Med andre ord er bankgælde i OW Bunker steget med 37 pct. i år.

Spar Nord Bank har 212 mio. kr. i klemme

Nørresundby-virksomheden har også været på besøg i den lokale storbank Spar Nord Bank, der har ydet skibslån på i alt 35,3 mio. dollar, eller 212 mio. kr., til finansiering af syv bunkerskibe. Her har Spar Nord dog, ud over garantier fra OW Bunker, som i den nuværende situation næppe er meget værd, også direkte pant i skibene.

Et datterselskab i OW Bunker-gruppen, OW Supply (Switzerland) A/S har også indgået betydelige kreditfaciliteter, der dog ikke er "committed", hvilket betyder at de kan trækkes meget hurtigt.

Der er tale om kreditfacilliteter for i alt 110 mio. dollar, hvoraf ING's datterbank i Geneve har stillet med 60 mio. dollar, mens den franske storbank BNP Paribas' datterbank i Geneve har stillet med 50 mio. dollar.

Endeligt har et tyrkisk datterselskab indgået kreditfaciliteter for en række banker på i alt 54,3 mio. dollar.

 

Pludselig bankede det på døren hos OW...

Emissionsbank bag OW Bunker: Ingen kommentarer

Medie: Udenlandske banker trak stikket i OW Bunker

OW Bunker er kollapset 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs