FinansWatch

Frøsigs prügelknabe: Her er fakta om nedskrivningerne

Sydbanks Karen Frøsig har siden halvårsregnskabet været ude med riven efter kvaliteten i bankens kreditbog. En sammenligning med de nærmeste konkurrenter viser bl.a., at Sydbank kom senere i gang med at nedskrive.

Det har vakt opsigt langt ud over Aabenraas bygrænse, hvor Sydbank har hovedsæde, at topchefen Karen Frøsig i den grad har været ude med en kritik af den lånebog, som hun har overtaget fra sin forgænger Carsten Andersen.

Blandt andet sagde Karen Frøsig i sidste uge til Berlingske Business, at ”… hvis man måler på, om Sydbank havde fremgang og voksede, så var vi jo dygtige nok. Hvis du måler det på, hvor store nedskrivningerne blev, så var vi ikke dygtige nok. Man kan jo se de senere år, at vores nedskrivninger har været for høje. Og når de har været for høje, så betyder det jo, at man har taget en for stor risiko.”

I samme interview udtalte Karen Frøsig, der har siddet i direktionen siden 2008, at ”…kredithåndteringen (er Red.) ændret, ved, at store lån fremover ikke kan bevilges i filialerne, men skal forbi hovedkontoret. Det skal være slut med store nedskrivninger i Sydbank.”

Sammenligning med Jyske Bank og Spar Nord

Udtalelser falder efter et halvårsregnskab, som blev godt modtaget af investorerne, der ellers har været ude med riven efter Karen Frøsig og Sydbank.

Flere gange har Sydbank overrasket negativt på nedskrivningsfronten, senest tilbage i december sidste år, hvor der kom en grim nedjustering, som bundede i, at Finanstilsynet mente, at Sydbank havde vurderet en række driftsbygninger i landbruget for højt og derfor påbød nedskrivninger på området.

FinansWatch talte dengang med en række aktieanalytikere, som overordnet set var enige om, at ansvaret var Karen Frøsigs, blandt andet fordi hun havde siddet i direktionen siden 2008 – samt ikke mindst det faktum, at hun havde haft siden sin tiltrædelse som CEO i 2011 til at rydde op.

Spørgsmålet er nu, i hvor høj grad Karen Frøsig med rette kan kritisere den tidligere kreditpolitik i banken, eller om Sydbanks lånebog har vist sig af en kvalitet, der kan måle sig med de to mest sammenlignelige banker i Danmark i form af Jyske Bank og Spar Nord.

Nedenfor har FinansWatch sammenlignet nedskrivningsprocenterne i de tre institutter fra 2008 og frem til i dag.

Nedskrivninger 

Indekserede nedskrivninger

 

Sydbank retter skytset mod tidligere kreditchef

Frøsig kan ikke gemme sig bag den tapre soldat 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs