FinansWatch

Så er det slut med at bøvle med Java til netbanken

En ny løsning vil fra i morgen tirsdag betyde, at ca. en halv million danskere ikke længere skal gennem Java, når de skal logge på deres netbank. Samtidig åbner løsningen op for brug af netbank på Apple-produkter.

Vi kender det allesammen - vi skal bare lige tjekke netbanken hurtigt. Måske skal vi lave en overførsel, betale en regning eller lige tjekke saldoen, inden vi investerer i et par nye alt for dyre sko. Men knap har vi fået åbnet bankens hjemmeside, før vi bliver bremset af programmet Java, der kræver en opdatering eller bare skaber sig. Det er dog slut for ca. 500.000 danskere på tirsdag, hvor 40 pengeinstitutter tager en ny løsning i brug.

Den nye løsning baserer sig på det såkaldte Nem ID Java Script og vil erstatte det almindelige Java for brugerne. Det betyder, at det f.eks. ikke længere er nødvendigt at have et specifikt program installeret på sin computer.

”Det smarte for slutkunderne er, at de ikke er afhængige af at have Java installeret på deres computer længere. Den anden del af Java Script er, at det åbner op for tablets, specielt fra Apple, fordi man nu kan afvikle Java Script direkte på disse devices. Så man giver brugeren flere muligheder for at tilgå bankernes netbanker, end man har haft før,” siger Henrik Jensen, der er udviklingschef i Bankernes EDB Central, BEC, som står bag implementeringen af løsningen.

Det nye Java Script bliver på tirsdag introduceret i 40 pengeinstitutter, hvor nogle af de største er Handelsbanken og Vestjysk Bank. Og faktisk er løsningen allerede blevet taget i brug hos Arbejdernes Landsbank.  

Vil komme til hele den finansielle sektor

Men selvom du ikke er kunde hos nogle af de pågældende banker, er der umiddelbart ingen grund til at gå helt i panik og frygte, at man er tvunget til at bøvle med Java resten af sine dage. Henrik Jensen fortæller nemlig, at Java Script ikke er et unikt produkt fra BEC, men derimod et produkt fra NETS.

”Danske Bank benytter også Java script, de har deres egen implementering. De har nøjagtigt den samme komponent lagt ind i deres egen netbank. Alle i den finansielle sektor er i gang med udskifte til Java Script. De enkelte implementeringsplaner kender jeg ikke i detaljer. Men jeg ved at alle er i gang med at skifte til Java Script,” siger Henrik Jensen.

Han understreger samtidig, at kunderne ikke har nogen grund til at frygte for sikkerheden, selvom de ikke længere skal opdatere noget som helst, da han vurderer sikkerheden for brugeren til at være den samme med Java Script som med almindelig Java.

Men selvom du ikke længere skal have et Javaprogram installeret på din computer, mobil eller tablet, kræver det dog alligevel noget for at komme på netbanken.

”Jo, det kræver noget. Du skal have et styresystem og adgang til en browser,” griner Henrik Jensen.  

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs