FinansWatch

Låneportal til bankafviste: Vi bliver billigere

Den nyopstartede låneportal UdenomBanken.dk vil forsøge at sænke renten på deres lån, men ikke mere end at de stadig er attraktive for deres investorer - som i øvrigt selv står for kreditvurderingen.

Danskernes nye lånemulighed portalen UdenomBanken.dk har i løbet af sine første to måneder oplevet en stor interesse. Stiferne arbejder i øjeblikket på at udvikle den foreløbige succes ved at skabe større tillid til den alternative finansiering hos potentielle kunder. Dette skal gøres ved at være en så gennemsigtig og nem løsning som muligt.

Portalen giver folk, der er blevet afvist i banken, muligheden for at optage et boliglån, hvor renten på lånet med sine 7-9 pct. er væsentligt højere end tidens realkreditlån, der ligger omkring 3 pct. - eller lavere. Det har dog ikke afholdt danskerne fra at ansøge om lån hos portalen, der har modtaget låneforespørgsler på mere end 350 mio. kr. Portalen har indtil videre indhentet lånetilbud for 100 mio. kr.

”Af de 100 forventer vi, at i hvert fald 50 mio. kr. kommer til at blive afviklet,” siger Carsten Schellenbauer Nielsen, der har stiftet UdenomBanken.dk sammen med Søren Scheibye.

Portal tilbyder boliglån til bankafviste 

Lån på rimelige vilkår

En af målsætningerne for de to stiftere er at få den gennemsnitlige rente ned, hvilket vil gøre mere konkurrencedygtige.

”Jeg vil være rigtig stolt, hvis vi kan være med til at finansiere boliglån for 5,5-6 pct. inden for en overskuelig tidsramme. Det er vores plan, og hele vores mål er at gøre hele markedet meget mere transparent og gennemskueligt, og så er det jo også at give vores kunder adgang til endnu billigere kapital. Men det skal jo være sådan, at begge sider er stillet tilfredse, så investorerne føler, at de får en udmærket forrentning af deres kapital, og at kunderne føler, at de får nogle lån på nogle rimelige vilkår,” siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

Portalen har i øjeblikket mulighed for at formidle lån for 10 mio. kr. om ugen. Pengene stammer fra en håndfuld investorer, der blandt andet består af børsnoteret selskaber, velhavere og banker.

”Vi har brugt en masse måneder på at vinde vores investorers tillid, og så langsomt har vi været ude og forklare om den idé her, om at investorer kan få en udmærket forrentning med en relativt høj sikkerhed gennem fast ejendom. Så jeg vil sige, at selve ideen har faktisk været ret nem at sælge ind,” fortæller Carsten Schellenbauer Nielsen.

Kendte ikke til omfanget

Portalen opererer i hele Danmark, men har ramt et hul i markedet, når det kommer til Udkantsdanmark. Et hul, som faktisk er kommet bag på de to stiftere.

”Vi kendte ikke omfanget af vanskeligheden ved at få finansiering til boliger af vis pris eller størrelse. Det er især boliger til 500.000 eller under, som har svært ved at få finansiering gennem de traditionelle veje, realkreditinstitutterne og bankerne. Vi vidste godt, at der var nogle problemstillinger her, men vi kendte ikke omfanget,” siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

UdenomBanken.dk opererer dog ikke blot i Udkantsdanmark, forklarer Carsten Schellenbauer Nielsen. Det er blot arten af låneformål, som varierer.

”Det er typisk sådan, at lån til køb af huse ligger uden for de store byer, hvorimod omlægning af dyr gæld typisk er i de store byer, hvor private måske har et hus, som er steget i værdi, og dermed er der kommet en friværdi, og der udnytte de det typisk til at indfri dyre forbrugslån,” siger han.

Ingen øvre grænse

Selvom lånene gennem portalen typisk ligger på under en mio. kr., så er der ikke nogen øvre grænse for, hvor stort et lån du kan optage.

”Vi låner ikke kun ud til under en million. Det er sådan set bare der, hvor vi markedsfører os lige nu, fordi vi ved, at det er der, hvor vi er et rigtig godt alternativ. Det er klart, at hvis du kommer over og skal låne 2 mio. kr., så begynder din månedlige ydelse at blive rigtig høj, hvis du låner gennem os. Hvorimod hvis du skal optage et lån på 3-400.000, så er det for mange vedkommende en overskuelig omkostning at have hver måned,” siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

Behov for alternativ finansiering

Selve ideen til UdenomBanken.dk opstod, da Carsten Schellenbauer Nielsen selv skulle optage lån. Her blev han så irriteret over besværligheden ved boliglån og gav sig til at undersøge, om det kunne lade sige gøre at lavet noget uden om banken.

Carsten Schellenbauer Nielsen, der er adm. direktør i UdenomBanken.dk, er uddannet Cand. Merc. og har tidligere arbejdet med marketing i opstartsvirksomheder.  Carstens kompagnon Søren Scheibye, der er uddannet Cand. Polit., har titlen Udviklingsdirektør. Søren Scheibye har været involveret i flere forskellige projekter, hvor han har stået for den teknologiske udvikling. Det er netop deres baggrunde med marketing og udvikling, der er deres indgangsfaktorer.

”Vi mente, at der var et behov for et alternativ til boligfinansiering gennem bankerne, og vi tænkte, at vi kunne byde ind gennem vores to baggrunde. At vi kunne lave et produkt, som kunder kunne forholde sig til og forstå, og at det hele ikke skulle blive forvirrende, uanset om du låner til din andelsbolig, ejerbolig eller sommerhus. Så tænkte vi, at vi kunne da lige så godt gøre alt det her besværlige og prøve at føre kunden igennem på så let en måde som muligt,” siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

Foretager selv sorteringerne

Selskabet består i dag af tre fuldtidsansatte, der modtager lidt hjælp på sidelinjen. Det betyder også, at det er Carsten Schellenbauer Nielsen og Søren Scheibye, der foretager en grovsortering af potentielle kunder. Herefter sender de lånet ud til investorerne, der foretager den endelig kreditvurdering.

Umiddelbart har hverken Carsten Schellenbauer Nielsen eller Søren Scheibye de bedste forudsætninger for vurderingerne, men de har hurtigt lært, hvordan de skal foretage vurderingerne.

”Vi får tilbagemeldinger fra de forskellige investorer, så vi bliver løbende mere skarpe til at lave den her sortering,” siger Carsten Schellenbauer Nielsen og fortsætter:

”Det væsentligste er, om vi mener, at långiver har en mulighed for at få pengene igen. Det er jo klart, at vi kigger på, om låntager har en udmærket økonomi.”

Nemt og transparent

Portalen tjener sine penge på kommissioner og gebyrer på succesfulde transaktioner. Gebyrerne varierer alt efter, hvilken type og størrelse lån det handler om, forklarer Carsten Schellenbauer Nielsen og understreger, at det behøver kunderne ikke forholde sig til. De får nemlig et lånetilbud tilsendt, hvor omkostningerne i forbindelse med lånet er regnet ind i enten kursen eller selve renten.

Netop at det skal være så gnidningsfrit og nemt som muligt er en af Carsten Schellenbauer Nielsens kæpheste. Samtidig er det vigtigt for ham, at portalen er transparent, da det vil være med til at styrke troværdigheden ved portalen.

”Hvis du går ind på vores hjemmeside, der er vi fuldt ud transparente, du kan se gennemsnittet af den rente, som vi indhenter, så vi viser hvilke lån, som vi får igennem. Det virker også til, at folk er begyndt at få tillid til det. Og det er klart, at det er nærmest vores væsentligste mission at få øget troværdigheden til finansiering uden for de etablerede veje,” siger Carsten Schellenbauer Nielsen og fortsætter:

”En anden ting, som vi vil fokusere på, det er at gøre det så simpelt som muligt. Vi skal ikke ud og tilbyde alle mulige mærkelige produkter, hvor kunden skal forholde sig til endnu mere. Det er besværligt nok at låne, men hvis man lige pludselig kan få stukket alle mulige produkter i hovedet, så begynder det at blive endnu mere komplekst.”

 Portal tilbyder boliglån til bankafviste 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs