FinansWatch

Nordea: Russisk konflikt koster dyrt i eurozonen

Det er ikke kun frygt og skræmmebilleder, der får finansmarkederne til at reagere på den usikkerhed, som er opstået i kølvandet af spændingerne mellem Rusland og Vesten, mener Nordea.

De seneste EU-sanktioner mod Rusland vil også ramme eurozonen og dæmpe den økonomiske genrejsning, vurderer Nordea.

"I vores øjne vil konflikten i Rusland fortsætte med at vægte på genrejsningen i eurozonen. Omkostningerne kan løbe op i noget, der ligner 0,3 pct. af bruttonationalproduktet," skriver bankens chefanalytiker Holger Sandte og chefstrateg Jan von Gerich i et fælles notat.

De ser derfor også mulighed for, at krisen kan spille ind på ECB's pengepolitik og give anledning til yderligere lempelser, hvis genrejsningen af økonomien svækkes, og inflationen af samme grund ikke tager til.

Fra den makroøkonomiske front er der allerede flere tegn på, at den russiske krise spiller ind på optimismen. Eksempelvis faldt den tyske
erhvervstillidsindikator Ifo, hvilket hovedsageligt blev tillagt geopolitiske bekymringer. Dertil kommer, at der er risiko for, at nogle virksomheder vil genoverveje deres investeringsplaner, og blandt andet derfor holder finansmarkederne også skarpt øje med udviklingen uden dog at prissætte i forhold til ekstreme scenarier, skriver Nordea-økonomerne.

Krise kan koste på EU's vækst

Ifølge medierapporter har EU-Kommissionen vurderet, at krisen kan koste omkring 0,3 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) i år, svarende til 40 mia. euro, og 50 mia. euro, eller 0,4 pct., næste år.

"For euroregionen under ét estimerer vi i øjeblikket en realvækst på 1,2 pct. i BNP i år og 1,5 pct. næste år. Givet eurozonens generelt svage økonomiske tilstand kan begge vækstrater bliver svære at opnå i tilfælde af en forlænget krise, alt desto mere hvis chok overføres fra den finansielle sektor," skriver Nordea-økonomerne og henviser til, at en svækkelse af rublen kan reducere værdien af aktiver, der ligger som pant, og føre til større misligholdelse af lån.

På finansmarkederne har Ruslands-krisen allerede vist sig tydeligt i form af rentefald på obligationsmarkederne, og en svækkelse af euro og rubler. Og dette kan meget vel fortsætte, vurderer Nordea-økonomerne.

De ser reel mulighed for, at en eskalering af krisen vil sende den 10-årige tyske rente under 1 pct. i den kommende måned fra det nuværende rekordlave niveau på 1,11 pct. Desuden kan euro svækkes yderligere. Også aktiemarkederne kan blive ramt, men risikoappetitten har hidtil været holdt oppe og ventes også fremadrettet at blive det af den lempelige pengepolitik.

/ritzau/FINANS
 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs