FinansWatch

Rusland-krise: Nordea bør holde god afstand til den moralske kant

Nordea holder fast i en høj aktivitet i Rusland, mens andre banker har trukket sig i kølvandet på Ukraine-krisen. Kent Petersen fra Finansforbundet mener skandinaviske virksomheder bør gå forrest.

Foto: Finansforbundet

Hvor langt går virksomheders ansvar i forhold til at sige fra overfor styreformer, diktatorer eller systemer, som ikke er forenelige med virksomhedens moralske kodeks?

Det er en svær og følsom diskussion, og Nordea er havnet midt i den på det russiske marked, hvor den nordiske bank har udlån for 45,5 mia. kr. og knap 1400 medarbejdere.

Hos Finansforbundet har man den opfattelse, at finansielle virksomheder – og særligt virksomheder fra Skandinavien – bør gå forrest, når det drejer sig om politiske sanktioner i forhold til et land, som det internationale samfund ønsker at lægge pres på.

”Jeg kender ikke i detaljer Nordeas aktiviteter og kunder i Rusland, men som udgangspunkt bør vi forlange af skandinaviske virksomheder, at de går forrest og gør deres bedste for at lægge pres på de magthavere som det internationale samfund ønsker at tvinge til en adfærdsændring. Det er naturligvis en meget svær balancegang, for hvor meget mere kan man forlange af en virksomhed end at de overholder de sanktioner, der er? Men jeg synes ikke, det vil være klædeligt, hvis man forsøger at omgå sanktioner, det vil tværtimod være positivt, hvis man forsøger at lægge ekstra pres på et styre,” siger formand for Finansforbundet, Kent Petersen, til FinansWatch.

God afstand, tak

Nordea har oplyst overfor FinansWatch, at de overholder alle internationale sanktioner i forhold til Rusland. Der hvor Nordea skiller sig ud fra andre finansielle virksomheder er, at den pannordiske bank går meget frem på det russiske marked for syndikerede lån. Her spiller Nordea i dag en meget større rolle end for 12 måneder siden – og har alene siden marts, hvor Rusland annekterede Ukraine, haft del i mere end 8 pct. af de syndikerede lån til russiske virksomheder.

”Som jeg kender Nordea, så er det en bank, der er meget grundig i forhold til at leve op til diverse moralske og etiske kodeks. Så det vil overraske mig, hvis de ikke her udviser den moral man kan forvente af så stor en institution.”

Nordea følger alle regler, men der er klare forbindelser mellem personer omfattet af de internationale økonomiske sanktioner og så de virksomheder, som Nordea yder lån til. Men igen; Nordea overholder reglerne?

”Jeg kender ikke detaljerne i det her, så jeg kan ikke vurdere, om de er for tæt på eller i fin afstand til personer eller virksomheder på listen. Men man kan godt forvente – og forlange - af en virksomhed som Nordea, at de holder endog rigtig god afstand til den kant, hvor det begynder at se grimt ud,” siger Kent Petersen til FinansWatch og fortsætter.

”Det handler jo om, at hvis et politisk pres skal have en effekt, så skal virksomhederne i bred forstand bakke op. Og det gør man ikke ved kun lige nøjagtig at overholde de regler, som man skal. Det gør man ved at gå forrest og i sine valg af forretningspartnere signalere, hvad man synes er i orden, og hvad der ikke er i orden,” siger Kent Petersen til FinansWatch.

 

Nordea Rusland: Krise er en konkurrencefordel

Nordea Rusland: Sanktioner virker ikke på os 

Sanktionsfrygt rammer Rusland hårdt 

EU vil straffe russiske pengemænd 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs