FinansWatch

Argentina risikerer statsbankerot på onsdag

Argentina risikerer for anden gang på 13 år at løbe ind i en statsbankerot på onsdag. Samtaler med hedge-fonde, der ikke accepterer restruktureringsaftale, er gået i hårdknude.

Argentina skal på onsdag betale 539 mio. dollar, eller knap 3 mia. kr., i renter på landets statsobligationer udstedt i amerikanske dollar.

Landet har pengene. Men en amerikansk dommer har bestemt, at Argentina ikke kan betale renterne på obligationerne, med mindre landet samtidig fuldt ud kompensere nogle amerikanske hedge-fonde, der har købt nogle gamle argentinske statsobligationer.

Der var ellers indgået en aftale med en meget stor gruppe kreditorer om, at statsobligationernes hovedstol skulle reduceres med 70 pct. Aftalen blev indgået efter Argentina sidste gang gik statsbankerot i 2001. Men en lille gruppe kreditorer, anført af nogle amerikanske hedgefonde der har købt obligationerne, kræver, at hele hovedstolen skal betales.

Og det har en amerikansk dommer givet dem ret i. Argentina siger omvendt, at man umuligt kan betale 1,5 mia. dollar til de amerikanske hedgefonde, blandt andet fordi det vil betyde, at også alle de øvrige kreditorer skal have alle deres penge igen. Og det kan Argentinas statskasse ikke honorere.

Statsbankerot til 30 mia. dollar

Derfor er der nu en mulighed for, at Argentina ikke kan betale de skyldige renter på onsdag. Hvis det sker, så vil hele Argentinas udenlandske gæld på ca. 30 mia. dollar forfalde til øjeblikkelig betaling, og statsbankerotten vil være en realitet.

Der har de seneste dage været spekuleret i et forlig i sidste øjeblik, men ifølge flere finansielle medier står Argentina og hedge-fondene så langt fra hinanden, at et kompromis i sidste øjeblik er usandsynligt.

 

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs