FinansWatch

Økonompanel: ECB giver banker 700 mia. euro

Centralbankchef Mario Draghis seneste tilbud til de europæiske banker får blandet modtagelse af økonomer.

Det amerikanske nyhedssite Bloomberg har spurgt et panel bestående af 45 økonomer om deres holdning til de milliardstore TLTRO-programmer.

TLTRO er et tiltag fra den europæiske centralbank, ECB, der skal yde billige lån til bankerne bl.a. på betingelse af, at de låner penge ud til virksomheder i EU.

Ifølge Bloombergs panel vil bankerne over de næste fire år benytte sig af tilbuddet fra ECB og låne 700 mia. euro.

Det er 300 mia. euro mindre, end det centralbankchef Mario Draghi tidligere på måneden sagde, at TLTRO maksimalt kunne komme til at løbe op i.

De første TLTRO-lån bliver udbudt fra september, og de kan højst udgøre 400 mia. euro i år.

En gratis frokost, men...

TLTRO-lånene bliver af en af Bloombergs økonomer betegnet som "en gratis frokost, som bankerne ikke er for fine til at afvise", og dermed antyder økonomen, at det er høj som lav i banksektoren, der vil benytte sig af programmet, også de banker der strengt taget ikke behøver dem.

Lånene skal som nævnt gøre det nemmere for virksomheder at få finansiering i de europæiske banker, men da den europæiske økonomi som helhed ikke har rykket sig helt fri af rescessionen, er det ifølge økonompanelet begrænset, hvor meget virksomhederne vil låne til at investere.

"På den ene side er låneprogrammet en stærk tilskyndelse for bankerne til at hæve deres udlån, fordi omkostningerne er så lave, men på den anden side er der store forhindringer som manglen på egenkapital samt makroøkonomiske risici. Alt i alt burde TLTRO dog bidrage til et opsving," siger Kristian Toedtmann, der er seniorøkonom i Dekabank i Frankfurt, til Bloomberg.

Sydbank: ECB-lån er et tveægget sværd 

Spørgetime i parlamentet

Chefen for den Europæiske Centralbank Mario Draghi skal i aften tale for EU-Parlamentet for første gang siden parlamentsvalget i maj.

Her forventes det, at centralbankchefen kaster mere lys over ECB's strategi for de europæiske økonomier i den kommende tid.

Da ECB i sidste måned præsenterede, hvilke tiltag man ville tage i brug for at bekæmpe den truende deflation i EU, var der mange analytikere, der havde håbet på en mere slagkraftig handleplan.

Analytikerne havde især håbet på, at ECB ville lancere et opkøb af statsobligationer, som centralbanken tidligere har gjort.

Mario Draghi understregede dog på pressemødet, at man var indstillet på, at tage yderligere midler i brug, hvis ikke den fremlagte plan viste sig at være tilstrækkelig.

"ECB gentager, at man er parat til yderligere tiltag. På jævnt dansk betyder det, at ECB kan starte seddelpressen op og købe statsobligationer for nye penge, som centralbankerne i USA, Japan og England har gjort i de seneste år. Foreløbig holder ECB dog den mulighed i baghånden," udtalte Sydbanks cheføkonom Jacob Graven dengang om Mario Draghis udmeldinger.

PFA: Draghi handling sender en halv mia. til pensionskunderne

ECB: Banker skal betale 260 mio. euro for opsyn

ECB vil måske indføre dansk rentepolitik 

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs