FinansWatch

Svensk statsminister: Banklobbyer har for stor indflydelse

Den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt langer voldsomt ud efter tilsynet med banker, som han mener påvirkes for meget af banklobbyister.

Sveriges borgerlige statsminister, Fredrik Reinfeldt, mener, at der er en risiko for, at nogle allerede er ved at glemme erfaringerne fra finanskrisen, og at bankernes lobbyister er ved at blive for dominerende.

"Tilsynene har lyttet for meget til bankerne og andre, der argumenter for at hvis man gør noget så vil vi ikke være i stand til at have en bankforretning," siger Reinfeldt i et interview med nyhedsbureauet Bloomberg.

Sverige har gennemført nogle af verdens hårdeste regler for bankers kapitalkrav. Men selv om kun enkelte svenske specialbanker kollapsede under finanskrisen, så er netop reguleringen af bankerne et af de store temaer i den svenske valgkamp op til Riksdagsvalget i september, som Reinfeldt i øvrigt står til at tabe.

Men nu slår statsministeren igen, og advarer om, at politikerne måske er ved at blive for blødsødne over for bankerne.

"Der er finansielle aktører, som forsøger at ændre samfundet på en måde, så de, der påtager sig høj risiko, skal belønnes privat, når det går godt, og gælden skal sendes til skatteyderne, når det går dårligt. Det kan vi ganske enkelt ikke acceptere," siger Fredrik Reinfeldt til Bloomberg.

Sverige har et af verdens mest koncentrerede bankmarkeder. De fire svenske storbanker, med Nordea i spidsen, har aktiver der er fire gange så store som det svenske bruttonationalprodukt.

"Jeg var der i nætterne under finanskrisen, og jeg véd, hvad der blev sagt, og hvilke argumenter finansaktørerne kom med. Men erfaringer glemmes hurtigt, og livet fortsætter under lidt bedre forhold, og så forsvinder villigheden til at løse de egentlige problemer. Det er en stor fejltagelse," siger Fredrik Reinfeldt til Bloomberg.

 

Mere fra FinansWatch

Store kønsforskelle i pensionsprodukter

Mens næsten tre fjerdedele af mændenes samlede pensionsformue er lagt i markedsrenteprodukter, er det kun hveranden af kvindernes pensionskroner, der ligger i produkttypen.

Omikron sender USA-frygtindeks op

Det såkaldte vix-indeks, der måler frygten på det amerikanske aktiemarked er steget markant de seneste dage, men er dog stadig langt fra da coronafrygten ramte første gang.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs