FinansWatch

Nykredit klar til at begrænse afdragsfrihed på boliglån

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, er positiv over for tiltag, der kan begrænse de afdragsfri boliglån, skriver Berlingske.

"Det kan få nogle konsekvenser, at der er så stor en del af den danske befolkning, som i praksis har lån med ydelsesfrihed, fordi så mange lån har en lav rente og er afdragsfrie."

"Vi skal passe på, at vi ikke tror, at man kan optage gæld uden at skulle betale af på den," siger Michael Rasmussen til avisen.

Han vil nu tage spørgsmålet om at begrænse de populære lån op med konkurrenterne i realkreditbranchen, Nationalbanken og politikerne.

Nationalbanken har længe været fortaler for at gribe ind over for de lån, hvor boligejere slipper for at betale afdrag.

Og netop Nykredit reagerede på Nationalbankens opfordring ved at indføre nye lånetyper med et lille element af afdragsbetaling.

Men selskabet har droppet de såkaldte tolagslån igen af konkurrencemæssige årsager.

"Jeg siger ikke, at man skal tilbage til tolagsbelåning - eller høje afdrag, men man kan overveje en eller anden form for afdragsprofil. Den skal være fleksibel, og den bør begynde meget lavt."

"Det skal ske på en måde, hvor vi ikke ødelægger boligmarkedet. Derfor skal vi været meget forsigtige omkring timingen," siger han til Berlingske.

Muligvis kan der hentes inspiration fra den måde, man har grebet tingene an på i Sverige, mener Nykredit-chefen. I nabolandet er den maksimale afdragsfrihed på 85 procent af det pantsatte beløb. På sigt skal grænsen ned til 75 procent.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) har allerede meddelt, at regeringen er begyndt overveje ændringer i reglerne for afdragsfrie lån. Ifølge Berlingske er det dog ikke sandsynligt, at et indgreb vil blive gennemført inden sommerferien.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs