FinansWatch

Skagen-forvalter er europamester i globale aktier

Ifølge analysefirmaet Morningstar var Kristoffer Stensrud fra Skagen Fondenes Kon-Tiki fond den bedste globale aktieforvalter i Europa i 2013.

Kristoffer Stensrud Foto: Skagen Fondene

Ingen over og ingen ved siden af Skagen Fondenes Kristoffer Stensrud. Det mener i hvert fald Morningstar, der på en konference i Amsterdam har udråbt Stensrud til årets europæiske aktieforvalter inden for investering i globale aktier.

"Kristoffer Stensrud og forvalterne hos Skagens Kon-Tiki har haft endnu et fremragende år i 2013, men selv om 2013 nok har været exceptionelt god, så er Stensrud bestemt ikke uvant med at slå sit referenceindeks, da han har klaret sig bedre end markedet i 19 ud af de sidste 20 år hos forvalteren," skriver Morningstar i sin begrundelse.

Tidligere i marts modtog Skagens Kon-Tiki Morningstars pris for den bedste fond i Danmark på globale emerging-markets aktier. I 2013 skabte Kon-Tiki et merafkast på 10,8 pct. i forhold til konkurrenterne, og fra fondens etablering i 2002 til udgangen af 2013 er det gennemsnitlige årlige afkast på 15,99 pct., mod 7,77 pct. for det sammelignelige referenceindeks.

"Fonden har et exceptionelt stærkt hold på fire forvaltere, som arbejder ved siden af Stensrud og kan trække på de øvrige forvaltere hos Skagen. Kon-Tikis forvaltere har meget få begrænsninger. Primært, at de skal investere mindst 50 pct. af fondens formue i emerging markets. Deres opportunistiske, kontrære stil får dem til at jagte aktier som de anser for billige, og det leder dem ofte til underanalyserede eller upopulære aktier. De bruger deres fleksibilitet til at gå ind i udviklede markeder, men fondens fokus er altid i emerging-markets selskaber," skriver Morningstar i deres begrundelse, der fortsætter:

"I 2013 kom det meste af merafkastet fra emerging markets, især fra sydkoreanske præferenceaktier og kinesiske aktier. Tilgangen giver klare risici, men det er svært at forestille sig nogen, der er en bedre forvalter end Stensrud, som han har bevist gennem årene. Stensrud har også et særkende, som vi elsker at se. Nemlig en stor personlig investering i Skagen-fondene, hvilket hjælper til at sikre, at hans mål er det samme som fondens investorer."

Danske forbindelser

Kristoffer Stensrud var med til at stifte Skagen Fondene i 1993 i Stavanger. Men i øvrigt har han betydelige bånd til Danmark. Han er uddannet fra den daværende Handelshøjskole i København, i dag CBS, og begyndte sin finanskarriere i 1979 som chefanalytiker i Klaus Riskær Pedersens Børsinformation, hvor han blandt andet lavede den første aktieanalyse overhovedet af A.P. Møller-Mærsk. Inden han tog til Norge for at være med til at grundlægge Skagen, var han chefanalytiker i investeringsbanken Carnegie i København.

Skagen Fondene har i øvrigt også på anden vis danske islæt. Skagen Vekst fonden har danske Ole Søeberg som en af to forvaltere, og i kapitalforvalterens bestyrelse sidder den kendte CBS-professor i finansiering, Jesper Rangvid.

De danske forbindelser har dog intet med navnet "Skagen" at gøre. Navnet stammer ganske enkelt fra navnet på den gade i Stavanger, hvor kapitalforvalteren havde sit første kontor. Men det har dog medført, at kapitalforvalteren i dag er storsponsor for Skagens museum.

I 2006 etablerede Skagen Fondene kontor i København, og har endvidere kontorer i Stockholm, Göteborg, London, Amsterdam og fem regionalkontorer i Norge.

Kristoffer Stensrud ejer i dag 18,4 pct. af Skagen AS, der i 2013 modtog i alt 2,2 mia. norske kr., eller 2 mia. danske kr., i forvaltningshonorar fra sine fire hovedfonde. Heraf bidrog Kristoffer Stensruds Kon-Tiki fond med 1,6 mia. norske kr.

Kon-Tiki fonden er opkaldt efter den tømmerflåde, der blev bygget og sejlet under ledelse af nordmanden Thor Heyerdahl som led i Kon-Tiki-ekspeditionen i 1947 for at bekræfte Heyerdahls teorier om, at folkevandringen til Polynesien i Stillehavsområdet kunne være forgået over havet fra Sydamerika.

 

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere