FinansWatch

Nykredit tjener guld på Jyske Banks Totalkredit-exit

Opsigelsen af Jyske Bank betyder, alt andet lige, at indtjeningen i Totalkredit stiger med op til en tredjedel.

Når Jyske Bank ikke længere er med i Totalkredit-samarbejdet, så vil bankens årlige formidlingsprovisioner heller ikke længere blive sendt til Silkeborg.

Jyske Bank oplyser selv, at det alt andet lige vil påvirke bankens resultat før skat negativt med 225-250 mio. kr. i 2014.

De penge vil omvendt kunne lægges på bundlinjen i Totalkredit, og dermed også hos eneejeren, Nykredit. I 2013 fik Totalkredit et resultat før skat på 754 mio. kr., men i år vil der altså, alt andet lige, kunne lægges mellem 225 og 250 mio. kr. oven i det tal.

Beregningen forudsætter dog, at Totalkredit beholder alle lånene fra Jyske Banks kunder, hvilket næppe er realistisk. Partnerne i Totalkredit modtager typisk ca. 45 pct. af Totalkredits løbende indtægter på bidragssatser og andre gebyrer, så hvis Jyske Bank får kunderne til at skifte fra Totalkredit til BRF Kredit eller bankens egne boliglån, så vil det kunne ses på Totalkredits indtægter. Jyske Banks kunder havde ifølge Nykredit samlede lån for 83 mia. kr. i Totalkredit, svarende til godt 15 pct. af Totalkredits samlede udlån.

Fald i kapitalbehov

Men et fald i Totalkredits udlån er ikke nødvendigvis kun negativt, set med Nykredits øjne. Nykredit har nemlig kapitaliseret Totalkredit med 15,7 mia. kr. for at have kapitaldækning for de udstede realkreditobligationer, og hertil kommer at Totalkredit sidste år måtte betale 313 mio. kr. i renter på såkaldte junior covered bonds, som bruges til at sikre en tilstrækkelig kapital i de kapitalcentre, der formelt står for udstedelsen af realkreditobligationer.

Såfremt Totalkredits udlån falder mærkbart, fordi Jyske Bank får overbevist kunderne om at de skal skifte til BRF Kredit eller Jyske Banks egne boliglån, vil det derfor kunne sænke både behovet for junior covered bonds og egenkapital i Totalkredit.

Såfremt Jyske Bank får flyttet alle kunderne over til sin egen balance, enten i banken eller i BRF Kredit, så vil det kunne give Jyske Bank-koncernen en merindtjening, fordi man så vil kunne beholde 100 pct. af bidragene og de øvrige gebyrer. Men også her er regnestykket lidt mere kompliceret, fordi det så betyder at det er Jyske Bank-koncernen der skal sikre, at der er tilstrækkelig kapitaldækning i form af egenkapital og junior covered bonds til at dække det stigende realkreditudlån.

 

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs