FinansWatch

Nykredit og Jyske Bank styrer mod juridisk sammenstød

Alt tyder på et juridisk sammenstød mellem Nykredit og Jyske Bank om, hvorvidt Jyske Banks køb af BRF Kredit er et brud på hovedsamarbejdsaftalen i Totalkredit.

Det er ikke hverdagskost at to af Danmarks største finanskoncerner ryger i totterne på hinanden. Men det er nu ved at ske i fuld offentlighed mellem landets største realkreditinstitut og Danmarks tredjestørste bank.

Jyske Bank kunne i går eftermiddags fortælle, at Nykredit og Totalkredit anser samarbejdet med Jyske Bank for ophørt. Konsekvensen er dels, at Jyske Bank vil miste provisionsbetalinger på 225-250 mio. kr. fra i år og fremefter, og dels, at Jyske Banks adgang til Totalkredits boligrådgivningsportal, X-portalen, vil blive indskrænket på en ikke nærmere defineret måde.

Anders Dam: Vi ved ikke hvordan det her vil ramme os

Jyske Bank skriver i en fondsbørsmeddelelse, at man anser Nykredits tiltag for at være uberettiget. Derfor er det næste logiske skridt, at Jyske Bank vil kræve en kompensation for uberettiget at blive smidt ud af Totalkredit-samarbejdet. Det skal ifølge hovedsamarbejdsaftalen ske ved en voldgift.

Separat har Jyske Banks adm. direktør, Anders Dam, dog også i flere medier bragt konkurrenceloven i spil. Præcis hvordan Nykredit bryder konkurrenceloven ved at ekskludere Jyske Bank fra Totalkredit-samarbejdet står ikke helt klart, men ifølge FinansWatch' oplysninger hænger det blandt andet sammen med Jyske Banks adgang til X-portalen.

Total forvirring i striden mellem Jyske og Nykredit

I en voldgift vil Nykredit sandsynligvis primært fremføre, at Jyske Bank har brudt en loyalitetsforpligtelse i hovedsamarbejdsaftalen ved at købe BRF Kredit, der naturligvis er en konkurrent til Totalkredit. Jyske Bank vil derimod formentlig fremføre, at banken siden 1996 har haft et samarbejde med BRF Kredit, og i øvrigt også lige som de øvrige Totalkredit-partnere også har distributionsaftaler med DLR Kredit.

Endvidere vil Jyske Bank nok pege på, at man indtil nu i hvert fald fortsat har sendt låntagere videre til Totalkredit, og at man har været omhyggelig med ikke at have salgsmateriale fra BRF Kredit liggende i filialerne eller distribueret det til rådgiverne. Modsætningsvis vil advokaterne fra Nykredit nok pege på, at Jyske Bank på det sidste har arbejdet ihærdigt på at have en selvstændig it-løsning til rådgivning om boligfinansiering, hvilket kan tages som et udtryk for, at Jyske Bank har været klar over, at købet af BRF Kredit kan føre til en udsmidning fra Totalkredit-samarbejdet og dermed også X-portalen.

Uanset hvilke argumenter der fremføres, vil der utvivlsomt komme krav om betydelige erstatninger, i hvert fald fra Jyske Banks side. Bankens advokater vil sandsynligvis argumentere for, at siden man anser Totalkredit-eksklusionen for at være uberettiget, så skal Nykredit og Totalkredit betale en kompensation svarende til flere års provisionsbetalinger. Omvendt vil Nykredit og Totalkredits advokater nok hælde til, at Jyske Bank ikke skal have en krone.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs