FinansWatch

Banker tjener over 350 mio. kr. på ISS-børsnotering

Otte banker står til at tjene ca. 350 mio. kr. på at børsnotere ISS. Flest penge vil falde af til Goldman Sachs, Nordea og UBS.

ISS venter at sælge aktier for godt 8 mia. kr. i den igangværende børsnotering, men det er vel at mærke provenuet før omkostninger. Dybt begravet i prospektet fremgår nemlig, at selskabet venter at betale ca. 350 mio. kr. i provisioner samt faste og diskretionære honorarer til emissionsbankerne. Det svarer til omkostninger på ca. 4,4 pct. af det forventede provenu.

Det er penge, som går til de otte emissionsbanker. Men honorarerne vil ikke blive ligeligt fordelt. Fordelingsnøglen er ikke offentliggjort, men vil formentlig i store træk blive baseret på emissionsbankernes andel af garantien. Som en del af emissionsbankernes opgaver er nemlig, at de, juridisk set, er forpligtet til at købe aktierne, hvis de ikke kan sælges til investorerne. I praksis ville børsnoteringen dog blive aflyst, hvis det var tilfældet..

ISS-børsnoteringen er af en størrelse, så man opererer med tre kategorier af emissionsbanker. Øverst på kransekagen sidder de banker, der er "Joint Global Coordinators & Joint Bookrunners". Det er Goldman Sachs, Nordea og UBS. Derefter kommer "Joint bookrunners", der består af Barclays og Morgan Stanley, og endeligt kommer "Co-Lead Managers", som er Carnegie, Danske Bank og SEB.

Baseret på fordelingsnøglen for garantien vil Goldman Sachs, Nordea og UBS hver kunne se frem til et honorar på omkring 77 mio. kr., mens Barclays og Morgan Stanley hver formentlig vil modtage knap 39 mio. kr., og Carnegie, Danske Bank og SEB hver vil få et honorar i omegnen af 14 mio. kr. for at sælge ISS-aktierne.

Også regninger til revisorer og advokater

Det er dog ikke kun emissionsbankerne, der får kontant udbytte af børsnoteringen. Som revisor har KPMG udført en række opgaver og skrevet en lang række erklæringer, hvilket naturligvis ikke er gratis. Og en mindre horde af advokater har også udskrevet fakturaer på timeforbrug, hvoraf flere utvivlsomt vil være i millionklassen. Det er blandt andre ISS' husadvokater, Gorrissen Federspiel, emissionsbankernes advokater, Plesner, og de London-baserede advokatfirmaer Davis, Polk & Wardwell samt Latham & Watkins. Det fremgår ikke direkte af prospektet, om omkostningerne til de øvrige rådgivere er indeholdt i de 350 mio. kr.

ISS oplyser, at man har bogført 100 mio. kr. af omkostningerne i 2013 regnskabet, og 100 mio. kr. vil blive bogført i 2014.

De 350 mio. kr. er i øvrigt ikke den samlede regning for at børsnotere ISS. Også de nuværende ejere af ISS forventer at sælge 1 mio. aktier til mellem 140 og 175 kr. stykket. Med en midterpris på 157,50 kr. svarer det til 157,5 mio. kr., og hvis de sælgende aktionærer også skal betale 4,4 pct. i omkostninger, giver det en ekstraregning på 6,9 mio. kr.

Hertil kommer, at de banker der ikke er med i emissionskonsortiet, men som har detailkunder, der køber ISS-aktier, vil modtage en provision på 0,25 pct. Under antagelse af der allokeres ca. 15 pct. til detailkunderne, kan det give en regning på op til 53 mio. kr. Herfra skal dog trækkes de aktier der sælges til kunder i Danske Bank og Nordea. De er nemlig med i konsortiet, og vil derfor ikke modtage salgsprovisionen.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs