FinansWatch

Banker advarer spekulanter mod at satse på dansk finanskrise

En amerikansk milliardstor amerikansk hedge-fond har satset penge på at Danmark og Danske Bank kan blive kastet ud i en finanskrise. Men det er en risikabel investeringsstrategi, advarer danske banker om.

I begyndelsen af februar kom det frem, at New York hedge-fonden Owl Creek Asset Management satser på at tjene penge på en dansk finanskrise. Det er sket ved at den milliardstore hedge-fond har købt credit default swaps (CDS'er) på Danske Bank og etableret handelspositioner, der giver positive afkast hvis kursen på danske statsobligationer falder.

En credit default swap giver køberen penge, hvis det selskab som swappen er etableret mod går konkurs.

Selv om Owl Creek sidste år var et af de mest succesfulde hedge-fonde i verden, så har hedge-fonden ifølge flere danske banker gjort regning uden vært. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

"Fondene kan spekulere på hvad som helst de ønsker, men jeg tror ikke det er en god forretning at spekulere mod Danmark," siger Nykredits økonomidirektør, Søren Holm, til Bloomberg.

Ikke bekymret

Hovedargumentet for at Danmark, og den største bank herhjemme, skulle komme i problemer er, at de danske husholdninger set i et internationalt lys er voldsomt forgældede. Ifølge tal fra Nationalbanken steg penge- og realkreditinsitutternes udlån til danske husholdninger med 20 pct. fra april 2007 til oktober 2013 til 2.367 mia. kr., hvilket udgør 130 pct. af Danmarks bruttonationalprodukt i 2012 på 1.826 mia. kr.

Ifølge en anden opgørelsesmetode brugt af OECD udgør de danske husholdningers gæld ifølge 2010-tal 3,1 gange den disponible indtægt, hvilket er klart højest blandt OECD-landene. I Sverige er gælden på 1,7 gange indtægten mens de tyske og franske husholdninger kun har gæld på 0,9 gange den disponible indkomst.

Men hverken Nationalbanken eller andre danske økonomer er specielt bekymrede for den høje danske gæld. En analyse fra Nationalbanken har vist, at de danske husholdninger er godt polstret, også hvis renterne begynder at stige. Og de fleste danske økonomer påpeger også, at danskerne har en velvoksen pensionsformue, der er mere end fordoblet fra 1.648 mia. kr. i 2003 til 3.598 mia. kr. i 2012, svarende til det dobbelte af bruttonationalproduktet, og dermed også er langt større end husholdningernes gæld, ifølge tal fra skatteministeriet.

Bundsolid

"Det er sandt, at husholdningernes gæld er høj, og man kan godt argumentere for at den er for høj, men det har intet at gøre med systemiske risici i Danmark," siger chefanalytiker Anders Aalund fra Nordea Markets til Bloomberg.

Danske økonomer påpeger også, at samfundsøkonomien basalt set er bundsolid. Danmark er fortsat del af en stadig mindre gruppe af lande, der har den absolut højeste kreditvurdering; den offentlige gæld er blandt de laveste i EU; der er et massivt overskud på betalingsbalancen og arbejdsløsheden er fortsat på et lavt niveau. Hertil kommer, at det sociale sikkerhedsnet i Danmark er mere fintmasket, hvilket reducerer de negative konsekvenser for lønmodtagne hvis de mister deres job eller bliver langtidssyge.

 

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs