FinansWatch

Danmark forventer at udstede statsobligationer for 75 mia. kr. i år

Husholdningen Danmark har fortsat en bundsolid økonomi. Derfor kan udstedelsen af statsobligationer i år holdes på stort set samme niveau som i 2013.

Foto: Stine Larsen

I 2013 blev der udstedt danske statsobligationer for 79 mia. kr., mens det i år vurderes, at der vil blive udstedt statsobligationer for 75 mia. kr. I virkeligheden kunne der godt udstedes for mindre, men Nationalbankens statsgældskontor, der holder styr på Danmarks låntagning, vil gerne tage lidt ekstra hjem på bøgerne, på grund af et forventet stigende finansieringsbehov i 2015.

Ved udgangen af 2013 havde Danmark en samlet statsgæld på 487 mia. kr., eller 87.000 kr. for hver dansker. Det svarer til 26 pct. af Danmarks bruttonationalprodukt, hvilket er meget lavt set i international sammenhæng. Hvis gælden måles efter ØMU-kriterierne, som omfatter al offentlig gæld og ikke kun statens, så udgør den offentlige gæld i alt 44 pct. af bruttonationalproduktet, og er dermed langt under max-grænsen på 60 pct. Oven i købet er ØMU-gælden kun på 36 pct., hvis man fraregner statens velvoksne konto i Nationalbanken.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.
Det kræver intet kreditkort.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs