FinansWatch

Grønne private equity-investeringer gør ondt

Private equity-fonde taber penge på deres investeringer i unoterede renewables- og cleantechselskaber og skruer ned for de grønne investeringer. "En nobel måde at tabe penge på," siger pensionschef.

private equity-investorer afholder sig fra at binde nye penge i hypede renewables- og cleantechselskaber i kølvandet på tabsgivende engagementer, skriver Financial Times.

Omkring 87 pct. af de private equity-fonde, der fokuserer på renewables, har leveret resultater under gennemsnittet blandt private equity-fonde, skriver avisen og nævner HgCapital, Impax, InfraRed, Blackrock og Foresight, der alle har fonde, som klarer sig skidt. De ringe resultater i det meste af sektoren betyder, at kun få at de store amerikanske private equity-investorer, som i dag har fonde der specialiserer sig i grønne investeringer, har planer om at oprette nye grønne fonde.

"De kan ikke få de afkast, deres strategi kræver, og de har ikke lavet nye fonde," siger Reyno Norval fra investeringsteamet hos Altius Associates, der rådgiver og håndterer 24 mia. dollar i blandt andet private equity- og realaktiver.

"Kun 22 pct. af fondene har en internal rate of return over tre procent. For mig svarer tre procent til at tabe penge, fordi du også har kapitalomkostninger. Bare ved at kigge på tallene kan man se, at det ikke hænger sammen i en private equity-verden. Min erfaring siger mig, at man kigger på mange projekter, hvoraf kun få af dem hænger økonomisk sammen."

Alex Barr, der bestyrer fonden Aberdeen Private Equity, siger, at fra et private equity-synspunkt er det "hamrende vanskeligt at lave penge på cleantech", og at investeringerne i de unoterede grønne selskaber ofte minder mere om venturekapital.

Joseph Dear, der er chefinvestor hos verdens sjettestørste pensionselskab, Calpers, sagde sidste år ifølge Financial Times, at cleantech-investeringer er er "nobel" måde at tabe penge på. Calpers havde årligt tabt 9,7 pct. på sine investeringer i sektoren.

En fremtrædende medarbejder hos et private equity-selskab, der ikke ønsker at stå frem ved navn, siger at investeringer i elbiler og selskaber, der fremstiller solceller, har klaret sig "skrækkeligt", men han siger samtidig, at biomasse, sol- og vindparker i sig selv har givet et "anstændigt, respektabelt" resultat, hvorfor flere pensionsselskaber investerer i grøn strømgeneration, der typisk er taget i drift.

 

Artiklen er leveret af EnergiWatch - et søstersite til FinansWatch.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs