FinansWatch

Banker kaster sig over subprime igen

Efter lån til de mest risikable huskøbere var med til at udløse den globale finansielle krise, har "subprime" låntagere haft det svært. Men nu er nogle af de store amerikanske banker igen begyndt at låne ud til de mere risikable låntagere.

Der er bred enighed om, at den finansielle krise blev udløst af en markant stigning i "subprime" lån i USA. "Subprime" er en kategori af huskøbere, der i modsætning til "prime" kunder er karakteriseret ved at have en dårlig økonomi: De er gået personligt konkurs inden for de seneste to år. Eller de har i det forløbne år mindst en låneydelse, der har været ubetalt i mindst 60 dage, eller to ydelser der ikke er blevet betalt i løbet af 30 dage. Eller de bruger mindst halvdelen af deres indkomst på at betale af på lån.

Disse subprime-kunder medførte enorme tab i det finansielle system. Dels fordi de amerikanske huspriser holdt op med at stige, hvilket var den eneste mulighed for at de kunne holde sig oven vande ved refinansieringer af gæld, og dels fordi investorer, ofte for lånte penge, købte finansielle instrumenter med en høj kreditværdighed, der reelt var udstedt med sikkerhed i de risikable subprime-lån.

Men nu er storbanken Wells Fargo, der er den største private boligudlåner i USA, igen gået i gang med at låne ud til de mere risikable kunder. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Opbremsning i udlånet

Som mange andre realkreditudlånere er Wells Fargo ramt af en opbremsning i nettonyudlånet, blandt andet fordi rentestigninger over det sidste år har gjort nuværende og potentielle amerikanske boligejere meget mere forsigtige med at låne penge. Derfor er Wells Fargo i de forløbne uger, ifølge Reuters, gået i gang med at kontakte kunder, der passer ind i "subprime" kategorien, med henblik på at tilbyde dem realkreditfinansiering. Baggrunden er blandt andet, at den amerikanske realkreditforening, Mortgage Bankers Association, forventer at det samlede realkreditudlån i USA i år vil falde med 36 pct. til godt 1.100 mia. dollar.

Wells Fargo vil dog ifølge Reuters kun tilbyde lån til de "bedste" af subprime-låntagerne. Storbanken gjorde sig i øvrigt bemærket ved at komme styrket ud af finanskrisen, da banken ikke havde tilbudt lån til de mest risikable låntagere. Til gengæld overtog Wells Fargo i 2008 en anden storbank, Washington Mutual, der kollapsede efter i stor stil at have lånt penge ud til låntagere uden nogen former for dokumentation for formue eller indtægt, og tilbød kunderne at de stort set selv kunne bestemme, hvad de ville betale i ydelse på lånene. Hvis ydelsen var lavere end renten, så blev det manglende beløb blot tilføjet lånets hovedstol.

På grund af de massivt negative associationer, som ordet "subprime" giver i USA i dag, så har flere udlånere ifølge Reuters valgt at kalde lån til de risikable kunder noget andet. Blandt de mere populære betegnelse er "en ny chance realkreditlån" og "alternative realkredit programmer".

 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs