FinansWatch

Købmænd: Nationalbanken bør stå for dankortet

Dankortet bør bliver på danske hænder, lyder det brancheorganisation.

"Lad Nationalbanken stå for dankortet."

Opfordringen kommer fra De Samvirkende Købmænd (DSK), der er brancheorganisation for købmændene. Organisationen ønsker en nationalisering af virksomheden Nets, som står bag dankortet, betalingsservice, NemID og E-Boks.

Reaktionen kommer delvis på baggrund af det store dankortnedbrud i mandags. Nedbruddet varede cirka 11 timer.

Frygt for kapitalfonde

"Der er nok ikke nogen, der kan udstede garantier mod fremtidige nedbrud. Heller ikke Nationalbanken. Vores bekymring går også mere på, at en eventuel udenlandsk fremtidige ejer vil tænke mere på sin investering end på at optimere systemet for at forebygge nedbrud," siger den administrerende direktør i DSK, John Wagner.

Han understreger, at det er storbankernes egen afgørelse, om de vil fortsætte som medejere af Nets.

"Men det må være et politisk valg, hvad Nationalbanken gør. Derfor opfordrer vi af hensyn til detailhandlen og forbrugerne Folketinget til grundigt at overveje, om Nets - og dermed dankortet - skal risikere måske at ende på en udenlandsk kapitalfonds hænder," forklarer John Wagner.

Begrænset tidshorisiont

"Vi ved, at kapitalfondene typisk arbejder med en tidshorisont på 4-5 år. I den periode forsøger de at superoptimere deres investering for at kunne sælge den videre med fortjeneste.

Det kan ske på bekostning af den finansielle infrastruktur, detailhandel og forbrugere. Når det drejer sig om at få en gevinst, frygter vi, at man udelader den nødvendige investering i et endnu mere stabilt system. Kapitalfondene kunne i princippet lige så godt investere i produktion af fodbolde," siger John Wagner.

Som jernbanedriften

Direktøren for købmændene drager sammenligning med jernbanedriften i Danmark.

"Man kan på mange måder sammenligne dankortet med jernbanenettet. Man har fastholdt staten som ejer af Banedanmark og kun udliciteret dele af togdriften. Derfor bør politikerne overveje at give Nationalbanken en tilsvarende opgave i forhold til dankortet," siger John Wagner.

"På den måde kan vi opnå optimal sikkerhed for, at vi også på lang sigt kan bevare dankortet som det billigste og mest driftssikre betalingsmiddel i Danmark," tilføjer John Wagner.

Nationalbanken afviser køb af Nets 

 

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

FA opfordrer til brug af sektoraftaler

Finanssektorens Arbejdsgiverforening opfordrer til brug af de særlige coronaaftaler, så en hverdag med hjemmearbejde og hjemsendte børn kan hænge sammen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs