FinansWatch

Præst blev bankchef på 90 minutter

90 minutter var britiske finansmyndigheder om at godkende en ukyndig præst som formand for bestyrelsen i en bank, der kørte i sænk.

LONDON

De britiske finansmyndigheder fortryder ikke, at en metodistpræst med hang til hårde stoffer og dekadente homofester i præsteboligen blev godkendt som bestyrelsesformand i en af landets større banker, selv om hans viden om finansverdenen var begrænset til en fireårig bankuddannelse i 1970’erne.

Med Paul Flowers ved roret sejlede den politisk korrekte Co-op Bank i sænk.

Under en høring i en parlamentskomité forklarede direktøren for Financial Conduct Authority, Clive Adamson, at den 63-årige Paul Flowers blev godkendt som bankens bestyrelsesformand, efter at et panel havde talt i halvanden time med den kontroversielle præst.

»Jeg vedstår den beslutning, som jeg tog på det tidspunkt,« sagde Clive Adamson til de forundrede politikere og understregede, at godkendelsen ”ikke var en fejltagelse”.

Han beklager dog, at Flowers senere var med til at køre banken ned. Parlamentskomiteen undrer sig over, at godkendelsespanelet ikke opdagede præstens uvidenhed om bankdrift.

I begyndelsen af november blev Flowers selv grillet af komitéen. Under høringen erkendte han sit manglende finanskendskab, som blev ret synligt, da der blev spurgt om bankens samlede værdier. Flowers sagde 3 mia. pund. Det rigtige svar var 47 mia. pund.

I armene på kapitalfonde

Co-op Bank har rødder i andelsbevægelsen og markedsførte sig på sine principper om høj etik og bæredygtighed.

Med udsigten til et underskud på 1,5 mia. pund (13,5 mia. kr.) blev banken imidlertid tvunget i armene på amerikanske kapitalfonde, som i mange af kundernes øjne repræsenterer ondskaben.

Præsten var ikke kun andelsbevægelsens mand. Han havde også en lokalpolitisk karriere i oppositionspartiet Labour og nyttige forbindelser i toppen af partiet, som havde regeringsmagten, da han fik den fornemme post i banken.

Præstens grimme sager

Ingen hæftede sig tilsyneladende ved en ubehagelig sag fra 2004. Dengang måtte Paul Flowers trække sig fra en velgørende organisation efter beskyldninger om bilagsfusk for mere end 1 mio. kr. Han blev dog aldrig tiltalt eller dømt.

Året efter havde Flowers atter problemer. Denne gang efter at have sendt en mail med seksuelt indhold til sine byrådskollegaer i Bradford.

For to måneder siden blev Flowers fotograferet, da han var i færd med at købe kokain og amfetamin fra en gadepusher.

Han blev samtidig afsløret i at prale med, at stofferne skulle bruges under »bøsse-orgier«.

Det viste sig også, at han i 2011 måtte opgive sin byrådspost, efter at der blev fundet porno på hans kommunale arbejdscomputer.

Afsløringerne førte til en politisag, og præsten forsikrede, at han nu ville gå på afvænning. I sidste weekend blev han imidlertid igen afsløret i snavs.

Ifølge Mail on Sunday kontaktede Flowers efter jul flere mandlige prostituerede og lokkede dem med ketamin, som normalt bruges til at bedøve heste.

Kø ved håndvasken

Kirken og Labours ledelse har haft travlt med at lægge afstand til den skandaliserede præst, mens regeringen og det hårdt ramte oppositionsparti skændes om, hvem der fejlede mest.

I kirkelige kredse er Flowers dog ikke mere ude i kulden, end at han stadig kan hæve 100.000 kr. i løn.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs