FinansWatch

Finansrådet i frontalangreb på nye tilsynsregler

Pengeinstitutternes brancheforening er på ingen måde tilfreds med Finanstilsynets seneste ændringer af nedskrivningsreglerne.

Store danske pengeinstitutter med aktiviteter i udlandet lider under dem. Udenlandske pengeinstitutter i Danmark ser uretfærdigt bedre ud på grund af dem.

Og så er i de i det hele taget fyldt med en række punkter, der enten er for detaljerede, for brede eller for skævvridende.

Finansrådet er slet ikke tilfredse med Finanstilsynet nye vejledning om nedskrivninger.

Det fremgår af et 15 sider langt høringssvar, hvor pengeinstitutternes brancheforening gør klart, at man først og fremmest slet ikke mener, at der bør være særlige danske regler.

Horwitz: Ens regler eller økonomiske konsekvenser 

"Finanstilsynets særlige danske nedskrivningsregler stiller danske pengeinstitutter dårligere i konkurrencen med udenlandske institutter. Dette er særligt udtalt for de danske pengeinstitutter, der udøver virksomhed på tværs af landegrænser, og som skal anvende de særlige danske nedskrivningsregler for aktiviteten uden for Danmarks grænser," skriver Finansrådet og peger på, at reglerne giver for eksempel svenske banker med fililaler i Danmark en fordel:

Ikke besværet værd

"Det er dog også en problemstilling internt i Danmark, idet danske filialer af udenlandske pengeinstitutter ikke skal følge de særlige danske nedskrivningsregler, men ”alene” IFRS, som i resten af EU. Det er på den baggrund, at Finansrådet uændret opfordrer til, at de særlige danske nedskrivningsregler tages op til genovervejelse," skriver brancheforeningen, der på det seneste har været under beskydning for at favorisere netop Danske Bank frem for andre medlemmer.

Bankbosser i rivegilde om flekslån 

Samtidig gør brancheforeningen meget klart, at man ser vejledningen som et øget udtryk for en detailregulering. Og at man bryder sig meget lidt om den slags:

"Finansrådet kan imidlertid ikke tilslutte sig den detailregulering, som vejledningen flere steder er udtryk for, idet den vil medføre, at der ikke kan anlægges en helhedsbetragtning omkring den enkelte kundes forhold," skriver man efter at have takket for trods alt at modtage en vejledning og fortsætter:

"Men i stedet skal fokuseres på udvalgte nøgletal og parametre, der ikke nødvendigvis er fuldt dækkende. Efterlevelse af detailregler og omvendte bevisbyrder vil indebære yderligere betydelige administrative byrder for pengeinstitutterne, og der synes i flere tilfælde ikke at være et rimeligt forhold mellem ressourceforbruget og ud-byttet af de yderligere arbejder."

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs