FinansWatch

Ugebrev: Danskerne ser lysere på fremtiden

Danskernes bekymring er nu næsten på niveau med efteråret 2007 - altså før krisen satte ind.

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en måling, Voxmeter har foretaget løbende i ti år blandt 1.100 repræsentativt udvalgte danskere. Deltagerne har - senest

i starten af december - angivet deres bekymring over 19 faktorer.

Og nu er blot 34 procent af respondenterne samlet set 'en del' eller 'meget bekymrede' over livets gang i Andedammen. Før krisen, i 2007, var tallet lidt lavere

- 31 procent - men da bekymringen toppede i 2009, angav hele 51 procent af danskerne at være 'en del' eller 'meget bekymret'.

Senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted håber, at den faldende bekymring er udtryk for, at danskerne også vil begynde at bruge flere penge.

"Der er en række andre tillidsindikatorer, som peger i samme retning, nemlig at forbrugerne er knap så bekymrede som tidligere. Det er noget af det, der skal til, hvis vi skal se et opsving. Der er vi dog ikke endnu," siger han.

"Men vi har i forbindelse med tidligere kriser set, at når forbrugerne igen begynder at bruge penge, opstår der en ketchupeffekt, der fører til, at den indenlandske efterspørgsel stiger og starter et opsving. Vi kan håbe, det er det, der sker her," siger Erik Bjørsted.

Samlede bekymring falder

Også TrygFonden har løbende fulgt med i danskernes sindstilstand. Her har forskningschef Anders Hede et bud på danskernes faldende bekymring.

"Der har været rigtigt mange ting de senere år, vi som samfundsborgere kunne bekymre os om. Men det er lidt anstrengende at bekymre sig hele tiden om alt mellem himmel og jord," siger han.

Blandt de emner, som flest danskere er mest bekymrede for lige nu, er 'ældres vilkår', 'forurening' og 'arbejdsløshed'.

Til gengæld er bekymringen for arbejdsløshed faldet svagt på det seneste. Lige nu angiver 54 procent, at de er 'en del' eller 'meget bekymrede' for arbejdsløshed."Bekymringen for arbejdsløshed ligger traditionelt højt, men har været faldende over noget tid. Dette, mener vi, kan være en medvirkende årsag til, at den samlede bekymring falder," siger direktør Christian Stjer fra Voxmeter.

Selv om danskernes bekymring falder, påpeger forskningschef Anders Hede fra Trygfonden, at danskernes følelse af utryghed er stigende.

I efteråret offentliggjorde TrygFonden en undersøgelse, hvor hver sjette dansker var utryg i en grad, så det påvirkede livskvaliteten. Det er det højeste niveau i de ti år, TrygFonden har målt utryghed.

Men selv om bekymringen falder, og utrygheden stiger, kan det forklares.

"Utrygheden er den psykologiske temperatur hos enkelte personer, mens bekymringen er udtryk for, hvor mange bekymrende ting der er på samfundsborgerradaren.

Det er en væsentlig forskel," siger Anders Hede.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs