FinansWatch

Briterne får pengesedler af plastik

Bank of England bryder med 320 års historie og lancerer pengesedler af plastik.

En mangeårig tradition for at bruge papir til at lave pengesedler nærmer sig sin afslutning i Storbritannien.

Landets nationalbank, Bank of England, vil fra 2016 begynde at bruge polymer til pengesedlerne, som dermed bliver en form for plastiksedler. Det har bankens ledelse onsdag meddelt.

Fra 2016 og frem er det planen, at 5 pund-sedlen skal fremstilles af polymer, og året efter er turen kommet til 10 pund-sedlen.

Flere fordele

Når man i Storbritannien har besluttet sig for at skifte papiret ud efter 320 år, så skyldes det, at polymer rummer en række fordele.

"Vores polymer-sedler kombinerer det bedste af inden for udvikling og tradition. De er bedre beskyttet mod forfalskninger og mere modstandsdygtige, men de hylder samtidig historien og traditionerne, der er væsentlige både for banken og nationen," sagde Bank of Englands øverste chef Mark Carney onsdag på et pressemøde.

Først og fremmest er plastiksedlerne mere sikre, fordi de er sværere og dyrere at kopiere, og det vil kræve en højere grad af ekspertise.

En anden fordel er, at sedlerne er langt mere holdbare. Angiveligt kan de klare en tur i vaskemaskinen, ligesom de skulle være svære at ødelægge. En test skulle således vise, at de tåler op til 120 grader, før de begynder at smelte.

Sparer penge

Centralbanken har i de seneste måneder afviklet en offentlig høring forud for beslutningen om at skifte til den nye seddeltype. Her har man blandt andet forsøgt at overbevise miljøfortalere, der var bekymret for plastiksedlernes indvirkning på miljøet, om, at de nye sedler holder op til to og en halv gange længere end papirsedler, og derfor vil man altså have mindre brug for at trykke nye sedler, når de gamle forgår.

Sammenlagt ventes plastiksedlerne at sikre en besparelse på 100 mio. pund. Til gengæld er de omtrent 50 pct. dyrere at fremstille.

Den første seddel

Med beslutningen om at overgå til de nye sedler følger Bank of England i sporet på kollegerne i Canada og Australien, der allerede har sendt plastiksedler i omløb. Australien har endda gjort brug af materialet i mere end to årtier.

Papirsedlerne blev udstedt første gang i 1694, da man skulle skaffe kapital til William den tredjes krig mod Frankrig.

I 1950 begyndte man at trykke sedlerne i farver, og 10 år senere - i 1960 - prydede det første kongelige portræt 1 pund-sedlen, og siden fik også historiske figurer plads i briternes tegnebøger. Det skete i 1970, da man kunne finde eksempelvis William Shakespeare afbilledet.

Danmark følger ikke efter

Mens briterne altså skal vænne sig til en ny seddeltype, så får danskerne lov at holde fast i det traditionelle papir.

Nationalbankens underdirektør Karsten Biltoft oplyser således, at banken ingen planer har om at gå fra papir til plastik.

Dels har man ikke voldsomme problemer med falskmøntneri i Danmark, og dels er de danske papirsedler beklædt med en coating, der gør dem smudsafvisende og mere holdbare.

Mere fra FinansWatch

Nordfyns Bank firdobler resultat

Vækst på toppen og tilbageførte nedskrivninger sender Nordfyns Banks resultat i vejret efter årets første ni måneder. Tredje kvartal spæder til med en bundlinje, der er 70 pct. højere end samme kvartal i fjor.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs