FinansWatch

Nationalbanken: Tre banker skal polstre sig

Tre af Danmarks 14 største pengeinstitutter har behov for at styrke kapitalen ifølge Nationalbanken.

Foto: Panduro Jens Jyllands-Posten

Tre af landets fjorten største pengeinstitutter kan ikke stå for mosten i Nationalbankens stresstest. Ingen af dumpekandidaterne skal dog findes blandt landets absolut største banker.

Det fremgår af Nationalbankens rapport om finansiel stabilitet.

"Tre af de ni ikke-systemiske institutter, der indgår i stresstesten, vil have behov for at styrke kapitalforholdene. Det er fortsat Nationalbankens vurdering, at eventuelle problemer blandt de ikke-systemiske institutter vil kunne løses gennem forretningsmæssige tiltag eller inden for de gældende rammer for fusion og afvikling uden at påvirke den finansielle stabilitet," skriver Nationalbanken.

Testen omfatter ud over SIFI-bankerne Danske, Nordea, Jyske, Nykredit og Sydbank også Spar Nord, Arbejdernes Landsbank, FIH Erhvervsbank, Vestjysk Bank, Ringkjøbing Landbobank, Alm. Brand Bank, Sparekassen Kronjylland, Sparekassen Sjælland og Danske Andelskasser Bank.

Heraf er de tre umiddelbart svagest kapitaliserede pengeinstitutter Danske Andelskassers Bank, Vestjysk Bank og Alm. Brand Bank.

Solvensudfordret bank fåmælt om overlevelsesplan  

CRD IV-udfordring

Overordnet er Nationalbanken dog positive over for kapitaliseringen:

"Samlet set er det Nationalbankens vurdering, at pengeinstitutterne aktuelt kan modstå hårde makroøkonomiske stød. Institutterne har siden 2008 haft fokus på at styrke deres kapitalgrundlag. Det er vigtigt, at institutterne fastholder en solid kapitaloverdækning. Nationalbankens stresstest af pengeinstitutternes kapitalforhold viser, at de fem systemiske institutter overholder kapitalkravene i samtlige scenarier og bibeholder en egentlig kernekapital over 8 pct., som vil være kravet i den kommende vurdering af kreditinstitutter, der kommer under direkte tilsyn af Den Europæiske Centralbank."

Forude for mange institutter venter der dog en opgave med at erstatte gammel kapital, fastslår banken:

"Generelt er de danske kreditinstitutter godt rustede til at møde de nye kapitalkrav under EU's kapitaldækningsbekendtgørelse og -forordning, CRD IV/CRR, der træder i kraft 1. januar 2014. Det er endvidere Nationalbankens vurdering, at størstedelen af institutterne allerede i dag har en egenkapital, der er tilstrækkelig stor til at kunne opfylde de fuldt indfasede EU-kapitalkrav i 2019. Mange institutter vil dog få behov for at erstatte hele eller dele af deres efterstillede kapital med nye udstedelser, der lever op til de nye kriterier under CRD IV/CRR."

Liste: Disse banker trænger til kapital 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs