FinansWatch

Kredtiklemmen svagt i aftagende

For første gang siden finanskrisens start for fem år siden er der nu klare tegn på, at kreditklemmen er ved at aftage og at bankerne igen slækker lidt på kreditvilligheden.

Det viser de seneste data fra Danmarks Nationalbank, skriver Økonomisk Ugebrev.

Bankernes udlån til ikke-finansielle virksomheder viser udlånsvækst to måneder i træk, målt på sæsonkorrigerede data.

"Fra juli 2013 til september 2013 er erhvervsudlån steget fra 375 mia. kr. til 384 mia. kr., og det er den mest markant positive tendens de seneste 3-4 år," oplyser ugebrevet.

De seneste fem år er bankernes udlån til erhvervslivet faldet fra 595 mia. kr. ved udgangen af 2008, til 525 mia. kr. året efter og 493 mia. kr. to år efter. Ved udgangen af 2011 dykkede udlånet til 436 mia. kr. og ved udgangen af 2012 til 393 mia. kr.

Den seneste udlånsundersøgelse fra Nationalbanken understøtter understøtter denne tendens delvist.

"Den viser, at bankerne ikke længere ændrer kreditpolitikken ved at skrue ned for risikovilligheden. Der har endda været svagt tendens til at lette en lille smule på bremsen," skriver ugebrevet, der dog også fremhæver, at det ser ud til, at især SMV-virksomheder har øget efterspørgslen efter banklån.

Ugebrevet ser tre forklaringer på den svage bedring i bankernes udlånsvillighed.

For det første at der har været klare tegn på en bedring af dansk økonomi.

For det andet, at der i de store banker er kommet klarhed om de såkaldte SIFI-krav.

Og for det tredje har bankerne samlet set et enormt overskud af likviditet indestående i Nationalbanken. Ca. 160 mia. kr. i likvider ligger i Nationalbanken til en negativ rente på indskudsbeviser, og giver alt andet lige et nettorentetab på 4-5 mia. kr. for sektoren.

Meget tyder på, at det særligt er de mest solide banker, der øger det samlede udlån.

"I de første aktuelle regnskaber for Q3 tegner der sig samme billede. Nordea har de seneste kvartaler haft meget svag udlånsfremgang i den danske forretning. I Ringkøbing Landbobank steg udlånet alene i 3. kvartal med mere end tre procent, efter faldende eller uændret udlån de seneste mange kvartaler," skriver ugebrevet.

/ritzau/FINANS

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs