FinansWatch

Danske Bank nægter at rokke sig efter kritik

Kritikken haglede ned over Danske Bank ved gårsdagens generalforsamling. Banken erkender sine fejltrin i 2012, men fortsætter urokkeligt.

Det haglede voldsomt med »lort« og »møg« ned over Danske Bank ved den årlige generalforsamling i går.

Flere af aktionærerne på talerstolen måtte bruge den slags skældsord for at forklare deres utilfredsheder. Og mon ikke løjerne toppede, da aktionær Peter Esbensen kaldte topfolkene for en flok grove, pengegriske mænd, som går rundt i deres pæne tøj, men inden under er møgbeskidte som banditter i habitter?

Danske Bank erkender blankt det seneste års fejltrin i kampen om at få vendt forretningen i den rigtige retning. Men bestyrelsesformanden og direktøren er enige om, at banken vil fortsætte den benhårde strategi frem til 2015.

»Vi holder fast i den strategi, vi har lagt til 2015. Det er sikkert,« sagde Eivind Kolding til Jyllands-Posten.

Det samme sagde bestyrelsesformand Ole Andersen, da han gav bestyrelsens beretning.

»Det er vigtigt, at vi holder fast i den stramme omkostningsstyring, da det er en væsentlig forudsætning for, at vi kan nå vores langsigtede mål,« lød det fra Ole Andersen foran 750 fremmødte aktionærer.

Bestyrelsesformanden fastholdt desuden, at bankens strategi har været rigtig, omend den har været benhård, kritikken har været historisk voldsom, og selvom banken på det seneste af to af tre ratingbureauer er blevet nedgraderet.

»Vi har været hele vejen rundt, og der har ikke været nogen hellige køer,« understregede han.

Forsamlingen var delt op i to grupper, som blandede sig ind i hinanden som sort-hvid støj på et ældgammelt fjernsyn. Det kunne man høre. Da Frank Aaen fra Enhedslisten eller Gry Möger Poulsen fra SF's Ungdom talte, og da initiativet Danske Banks Samvittighed fremstillede deres forslag om finansskat, lavere gebyrer og lønnedgang til topcheferne, blev der brummet og grinet. Højlydt så det rungede i fodsålerne. Men når Ole Andersens flanke følte lyst til at bakke formanden op, klappede den i korte, flade klap som øksehug i granit.

Ramt helt forbi skiven

Den mest sobert talende af kritikerne var ATP-vicedirektør Claus Wiinblad. I samme ende var Dansk Aktionærforenings Anne Marie Skov Ringel, der egentlig udtrykte sig positivt om bankens digitaliseringsstrategi og filiallukningerne.

»Jeg må sige, at I på det seneste har ramt helt forbi skiven,« sagde han.

»Men sælg dog budskaberne positivt. Kommuniker med kunderne. Sig, hvad I vil på dansk. Klodset adfærd koster penge og tillid til kunderne,« sagde hun.

Men især når der blev talt om høje direktørlønninger og bankens nyligt indførte gebyrer på nogle hundrede kroner for at have en bankkonto, sneg bandeordene sig ind i sætningerne.

»Jeres nye kundeprogram er noget møg. Noget rigtigt lort. Det er fuldstændig absurd, at der skal indføres gebyr. Bankens navn er helt forkert. Den burde hedde Gebyrbanken,« sagde Peter Esbensen, som har været kunde i Danske Bank siden 1964, da den hed Handelsbanken, men nu truer med at skifte.

Ole Andersens svar var det samme igen og igen:

»Gebyret bortfalder ikke.«

Han lovede også, at der ingen udsigter er til lønforhøjelser til hverken bestyrelsen eller direktører. Desuden skal der i 2017 være 25 pct. kvinder i bestyrelsen. Fremadrettet vil Danske Bank være blandt de bedste to banker, når det kommer til kundetilfredshed.

Nye i bestyrelsen

Målt på kapitalforretning vil banken være blandt de tre bedste af de seks store nordiske banker. Hvordan banken konkret skal komme op i de højder, vil den ikke løfte sløret for endnu.

Desuden blev tre nye bestyrelsesmedlemmer som forventet valgt ind: Jim Hagemann Snabe, topchef i SAP. Carol Sergeant fra den offentlige og finansielle sektor i Storbritannien. Og Lars Förberg, partner i den svenske kapitalfond Cevian Capital, der nu ejer mere end 9 pct. af bankens aktier. Ud af bestyrelsen trådte den tidligere Lloyds-og Barclaysmand Michael Fairey, den tidligere SAS-chef Mats Jansson og CBS-professor Majken Schultz.

Og til sidst: Eivind Kolding blev ikke væltet, ligesom de tre forslag fra Danske Banks Samvittighed blev nedstemt med mere end 99,8 pct. af aktiekapitalen.

Mere fra FinansWatch

Nordfyns Bank firdobler resultat

Vækst på toppen og tilbageførte nedskrivninger sender Nordfyns Banks resultat i vejret efter årets første ni måneder. Tredje kvartal spæder til med en bundlinje, der er 70 pct. højere end samme kvartal i fjor.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs